Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Koliko zaista znate o vintage mediju?

31.05.2017

Koliko zaista znate o vintage mediju?

Sigurno ste se nekada sreli sa komadom nameštaja koji na sebi ima toliko godina da je njegova boja već istrošena i oljuštena. Složićete se da takva komoda, stočić, stolica ili pak kutija za nakit učini prostor u kom se nađe posebnim jer sa sobom nosi sve te godine i tragove onoga kroz šta je prošla. Ako niste imali sreće da nasledite tako nešto od svojih baka i deka, a želite da oplemenite svoj dom notom starine, možete se poslužiti trikovima pri farbanju kojima ćete postići upravo takav izgled - izgled stare boje ispod koje proviruje prethodna boja.

Ovaj efekat je jako popularan u poslednje vreme, naročito kao dopuna dekupažu. A ako ste pomislili da je proces kojim se postiže komplikovan i dugotrajan - varate se. Nije neophodno ni da ste posebno talentovani i vešti sa četkama i bojama, potrebna vam je samo jasna ideja i dobra volja. Osim uobičajenog pribora za farbanje, trebaće vam još i Vintage medij - tečnost koja će pomoći da se sloj boje lakše oljušti tamo gde vi to želite, a objasnićemo vam koji je redosled i način nanošenja akrilnih boja i medija kako biste uspešno dobili ovakav izgled.

 

 

Ono što će vam biti potrebno pored medijuma su najmanje dve akrilne boje različitih nijansi, akrilni lak kojim ćete na kraju sve zaštititi, finija šmirgla, kao i sunđeri ili ravne četke sa sintetičkim vlasima kojima ćete nanositi boju, medij i lak. Biće vam potreban i komad na kom želite postići ovaj efekat, naravno. Ne postoji ograničenje po pitanju materijala od kog će on biti, ali obratite pažnju na njegovu pripremu kako bi vaš rad bio trajan. Neophodno je da površina bude suva i čista, a nešto više o pripremi podloga možete pročitati u našim prethodnim tekstovima o pripremi drvene podloge za dekupaž .

 

 

Kako se koristi Vintage medij ?

Na pripremljenu površinu nanesite prvu akrilnu boju u jednom sloju i ostavite da se potpuno osuši. Možete je nanositi pomoću četke ili sunđera, onako kako je vama lakše i kako to inače radite. Na kraju procesa ovo će biti boja koja će provirivati ispod oljuštene završne boje, te imajte to na umu kada birate njenu nijansu. Naravno, možete se igrati i eksperimentisati pa nanositi više boja u ovom prvom sloju i time dobiti bogatiji izgled.

 

 

Nakon što je sloj prve akrilne boje potpuno suv, možete naneti Vintage medij. Njega ćete nanosit samo na ona mesta sa kojih želite da se naredni sloj boje oljušti. Dobro promislite i isplanirajte na kojim delovima želite da se efekat oljuštene boje pojavi, hoće li to biti možda samo ivice ili čitava površina.

 

 

Medijumu koji ste naneli dovoljno je oko 15 minuta kako bi se osušio, posle tog vremena možete preći na nanošenje narednog sloja - završne boje. Neka to bude tanak i ravnomeran sloj, savetujemo da za njega koristite četku jer ćete njome najlakše kontrolisati debljinu.

Kako se postiže starinski efekat sa Vintage medijom ?

Kada se i drugi sloj boje osušio, finom šmirglom krenite u šmirglanje onih partija gde ste nanosili medijum. Primetićete kako se završna boja skida, a ispod nje pojavljivaće se boja koju ste prvu naneli.

 

 

Kada ste zadovoljni izgledom suvom četkom ili mekom krpom uklonite svu prašinu nastalu šmirglanjem, pa obojene delove zaštitite nekim od završnih akrilnih lakova. Najčešće se upotrebljavaju mat lakovi kako bi izgled bio verniji i približniji izgledu starinskog nameštaja, ali budite slobodni da odaberete onaj koji se vama dopada i uklapa u delo.

 

 

Naravno, ako ste isplanirali da se na predmetu nađe i ukras poput dekupaža, želite da „kolažirate“ određeni materijal na njega ili da pomoću šablona i strukturalnih pasti napravite reljefni natpis, lakiranje završnim lakom odložite za kasnije kada sve bude završeno i potpuno suvo. Ovaj efekat, dakle, možete bez straha i poteškoća kombinovati sa drugim proizvodima koji su na bazi vode, ali i onih koji su na bazi rastvarača uz dozu opreza.

 

MDU5ZW