Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Šta je to i kako se koristi pasta za gravuru na staklu?

11.04.2018

Šta je to i kako se koristi pasta za gravuru na staklu?

Ponovo nam je tu jedan sjajan proizvod od Pentarta. Nemamo razlog da izostavimo uobičajene pohvale na račun inovativnosti i brige za nas kreativce i za naše ideje koje su na granici realnog, ali imamo razlog da dodamo pohvalu za praktičnu stranu koju ova pasta ima, osim dekorativne. U pitanju je Pasta za gravuru na staklu - Glass Etching Pentart.

Nama gravura stakla zvuči i izgleda kao jako ozbiljan posao koji se radi isključivo u radionicama i ateljeima opremljenim za rad sa staklom, a sada nam se pojavila ta malena teglica sa masom koja za samo 15 minuta matira staklo na mestu gde ste je naneli. Moćno, zar ne?

Šta je odlično kod ove paste? Nije u pitanju boja niti masa koja će se osušiti na vašem staklu i tu ostati, već je u pitanju pasta koja će izazvati hemijski proces na staklu, a samu pastu ćete nakon tog procesa sa stakla isprati. To znači da ono što ste na staklu uradili, odnosno ugravirali, neće moći da se opere sa njega čak ni ako predmet budete prali u mašini za suđe. Ono što je takođe bitno je da ovom pastom možete tretirati čak i unutrašnje strane posuđa, što i nije tako preporučljivo kod dekoracije klasičnim bojama za staklo, na primer.

Kako se koristi pasta za gravuru na staklu?

Odaberite najdosadniji stakleni predmet koji imate u svom domu, stavite ga ispred sebe, a onda dobro razmislite kakvom šarom biste mogli da ga transformišete u nešto originalnije. Može to da bude bilo šta: staklena čaša, tanjir, vaza za cveće, staklo na vašim vratima ili staklo na vašem stolu (da, čak i staklo na vratima možete iz providnog pretvoriti u zamagljeno - to je ona praktična strana koju smo na samom početku pomenuli). Poželjno je da napravite brzu skicu kako biste bili sigurno da je to što ste smislili dobro rešenje, jer povratka nazad sa ovim proizvodom nema. Dakle, za početak potrebno vam je staklo i papir i olovka.

Sledeće što treba uraditi je da od krep trake ili samolepljivog papira izrežete oblike (šablone) po ideji koju ste zamislili. Mogu to biti jednostavni oblici kao što su kružići, kockice ili srca, a može to biti i tekst koji je nešto komplikovanije (ne i nemoguće) izrezati. Možete, naravno, da se poslužite već gotovim samolepljivim šablonima ako pronađete odgovarajući motiv.

Staklo bi trebalo očistiti kako bi pasta mogla pravilno da deluje, ali nikako to nemojte raditi tečnostima za čišćenje stakla jer mogu u sebi sadržati dodatke koji će zasmetati sastojcima paste, već neka to bude samo voda ili alkohol. Potom pažljivo zalepite šablon ili samo krep trakom zaštitite površine koje želite da ostanu sjajne, odnosno, ne želite da dođu u dodir sa pastom.

Stavite obavezno zaštitne rukavice koje ćete dobiti u pakovanju sa pastom, a pastu promešajte pre nego je zahvatite plastičnom ili drvenom špahtlom (metalne špahtle mogu doći u reakciju sa sastojcima iz proizvoda, pa bi trebalo da izbegavate da ih koristite u ovoj prilici), četkom ili sunđerom. Nanesite je na željenu površinu vodeći računa da sve bude dobro prekriveno. Sloj paste ne treba biti predebeo, ali neka to bude sloj koji će potpuno prektiti staklo.

Nakon što ste pastu ostavili 15 minuta da deluje na staklo, pod mlazom tople vode isperite sve ostatke, a onda skinite i šablon i krep traku.

Mat površine će biti tu i kakva god da vam je ideja ovako dekorisan predmet izgledaće elegantno. Ukoliko ipak poželite i da ga razveselite i dodate mu malo boje to možete uraditi naknadno sa bojama za staklo po uobičajenoj proceduri.

 

ODE5NGI