Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako se mogu koristiti akrilne boje kao hobby pribor

Da li ste imali prilike da se sretnete sa akrilnim bojama i da upoznate sve njihove vrline? Imaju ih zaista puno! Veoma su cenjene kao hobi materijal ali i u štafelajnom slikarstvu od kako se na tržištu aktivno pojavljuju medijumi  uz čiju upotrebu se njihov izgled može približiti izgledu uljanih boja. Proizvođači razumeju potrebe nas kreativaca pa nam svako malo stižu varijacije ovih boja (metalik, mat, mekana akrilna boja, akrilna boja u spreju), kao i varijacije lakova na akrilnoj osnovi (sa šljokicama, mat lak, sa visokim ili diskretnim sedefnim sjajem), pa i različite akrilne struktur paste i gelovi.

 

 

Gotovo je nemoguće da ne nađete način i proizvod kojim ćete realizovati svoju ideju, a udruženi daju zaista neverovatne mogućnosti. Jedino je bitno da ih dobro upoznate i proučite način njihove upotrebe i zato smo vam mi za ovaj blog spremili nekoliko osnovnih stvari koje biste trebali da znate a koje će vam sigurno olakšati rad.

Za koje površine se mogu koristiti akrilne boje?

Pogodne su za bojenje i oslikavanje različitih površina (slikarsko platno, tekstil, karton, papir, drvo, metal, plastika, staklo pa i zidovi i čega god se još setite) jer su na vodenoj bazi, elastične su i dobro prijanjaju na sve površine, a nema rizika da će tokom vremena doći do nekih neželjenih reakcija sa podlogom na koju su nanete ili da će oksidirati i požuteti. Ukoliko želite da dodatno produžite i osigurate njihovu trajnost možete koristiti primer ili geso kao pripremni sloj, a na izrazito glatke površine boju nanosite sunđerom.

 


Akrilna boja Pentart - Metalik

 

Upotreba akrilnih boja je jednostavna jer je za njihovo razređivanje potrebna samo voda, ne zahtevaju posebne rastvarače ili poseban pribor i pripremu, a četke ćete oprati vodom bez ikakvih problema (samo uradite to odmah nakon slikanja). Možete sa njima raditi bilo gde i bilo kada - ne morate imati posebnu prostoriju u kojoj ćete slikati ili dekorisati svoje delo. Slobodno iskoristite dnevnu sobu kao atelje ako niste u mogućnosti da izdvojite poseban kutak za rad, jer akrilne boje nemaju štetna isparenja jakog mirisa poput uljanih boja i njihovih rastvarača.

 

 

Da li se akilne boje brzo suše?

Brzo se suše i mislim da je to prva asocijacija na akrilne boje svakom slikaru jer se sloj ove boje suši zaista brzo - između 5 i 30 minuta (zavisno od debljine sloja), dok kod uljane boje, na primer, period sušenja traje danima i nedeljama. Uglavnom se ovo smatra njihovom prednošću, međutim, postoje situacije u kojima slikar želi da naslika detalj ili pak čitavu sliku tehnikom "mokro na mokro" (na taj način se boje delimično stapaju i mešaju na samom platnu i to daje posebnu draž) pa mu zbog brzine sušenja ove boje to ne dopuštaju. I za takve situacije pojavilo se rešenje – postoje medijumi, posebna sredstva koja mogu usporiti sušenje akrilnih boja.

 


Akrilna boja Pentart - Sjajna

 

Kako se mešaju akrilne boje?

Osušena boja ne može se rastvoriti vodom i terpentinom - ovo znači da je jako otporna na sve slučajne ili namerne nezgode i vremenske uslove. Ali to znači i da morate biti oprezni sa količinom boje koju istiskate na paletu jer kada se neiskorišćena boja osuši postaje neupotrebljiva. Morate biti oprezni i sa priborom i garderobom tokom i nakon rada – četke, sunđere i špahtle treba na vreme oprati, a garderobu je najbolje zaštititi jer je osušenu boju moguće rastvoriti samo nekim od jačih rastvarača (ksilenom ili acetonom) ali takve supsance će skinuti osnovnu i boju vaše tkanine.

 

 

Morate znati i da akrilne boje kada se osuše potamne za nijansu. To se dešava jer u sebi sadrže akrilno vezivo koje je inače belo dok je u tečnom stanju, a kada se osuši postaje transpatentno. Ovo svojstvo uglavnom ne predstavlja problem u radu jer razlika u nijansi sveže i osušene boje nije značajna. Suva boja ima diskretan plastični sjaj, neće biti mat poput tempere ali neće imati ni sjaj kakav imaju uljane boje nakon sušenja (sem ako ne odaberete akrilnu boju sa mat ili sjajnim efektom).

 

 

Onima koji se bave dekupažom ili kolažima biće značajna informacija da akrilno vezivo mogu koristiti za lepljenje kanapa, papira ili sličnih materijala na podlogu. Takođe, značajna je informacija da akrilne boje mogu kombinovati sa dekupaž lepkovima i lakovima na vodenoj bazi (kao i na bazi rastvarača, ali uz dozu opreza) uz pravilo da svaki sloj mora biti suv pre narednog, ako nije navedeno drugačije. Možete ih mešati i sa struktur pastama i gelovima ili ih nanositi preko osušenih slojeva ovih proizvoda  i na taj način dobiti zanimljive reljefne površine bogatog izgleda.

 


Akrilna boja Pentart - Mat

 

Da li se mogu mešati uljane i akrilne boje?

A ako ste pak slikar koji se odlučio za rad akrilnim bojama zbog njihovog brzog sušenja ili neke druge prednosti, ali vašoj slici nedostaje sjaj i efekat uljanih boja, slobodno možete slikati uljanim bojama preko suvih slojeva akrilnih boja. Kod ove kombinovane tehnike jedino i najbitnje pravilo je da se isključivo na suvi sloj boje pripremljene jednim vezivom nanosi sloj pripremljen drugom vrstom veziva (u ovom slučaju akrilnim vezivom).

 

 

Ovoj vrsti boja nije neophodna zaštita u vidu završnih lakova, ali je svakako poželjna i zbog boljeg izgleda i zbog postojanosti i trajnosti. Odlučite se za akrilni lak ili lak na bazi rastvarača jer će bilo koji od ta dva akrilne boje dobro podneti - još jedna njihova vrlina.

 


Views and questions VISITORS

NDdkND