Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

6 mogućih podloga za dekupaž - a nisu drvo!

12.04.2017

6 mogućih podloga za dekupaž - a nisu drvo!

Pored toga što dekupaž tehniku možete koristiti na drvetu, tehnikom dekupaža možete ukrasiti i neke druge materijale. Ako se do sada niste usuđivali jer niste bili sigurni koja je procedura i kakav će biti krajnji rezultat, dajemo vam nekoliko saveta za pripremu različitih površina. Pratite ih i ispoštujte kako bi vaš mali projekat imao uspešan kraj, a vaše delo bilo trajno. Neće vam trebati nikakva posebna sredstva ili alati, sve možete uraditi onim što sasvim sigurno već imate u radionici ili kuhinji (poput komada šmirgle, alkohola, sirćeta, deterdženta, starih krpa i ubrusa) tako da nemate opravdanje za preskakanje i izbegavanje ovog koraka.

Dekupaž na metalu

Stari metalni predmeti često su jako zanimljivi i inspirativni. Verovatno imate kutak u kom skladištite konzerve od zimnice i bebi hrane ili ih svakodnevno bacate, a ne pada vam na pamet da ih možete ukrasiti i dobiti lepe i korisne stvari uz samo malo kreativnosti. Takođe, lokalne antikvarnice i buvljaci bi mogli biti dobar izvor metalnih stvari na kojima možete raditi.

 

 

Povedite računa da ih pravilno pripremite pre početka krativnog dela posla - očistite prljavštinu sunđerom nakvašenim vodom i deterdžentom (ukoliko je prljavština uporna možete je očistiti četkom i pastom napravljenom od sode bikarbone i nekoliko kapi vode). Zatim ošmirglajte finom šmirglom neravnine i izbočine, a ako ima starih slojeva boje koji se ljušte potrudite se da ih ostružete što je bolje moguće. Zagledajte da li na metalu ima delova sa znakovima korozije, ukoliko ima najbolje bi bilo očistiti ih i stopirati sredstvom koje možete naći u farbarama. Takođe, ako je vaš metalni predmet nov i ima idealno glatku površinu dobro bi bilo proći ga šmirglom kako bi se prvi sloj (primera, geso preparature ili akrilne boje) bolje vezao.

Dekupaž na staklu i porcelanu

Stvari od stakla i porcelana su jednostavne kada je priprema u pitanju. Sve što je potrebno je da ih dobro operete. To možete uraditi vrućom vodom, sapunicom i krpom, ili još bolje - alkoholom koji će skinuti eventualne masnoće i omogućiti boji da bolje prijanja (možete odmah krenuti i sa lepkom). Ukoliko primetite da ima kamenca možete koristiti sirće da ga uklonite (česta pojava na korišćenom staklu). Dakle, ako imate neki stari komad stakla ili porcelana ( rasparene čaše, šolje, stare vaze i činije), bacite se na posao i osvežite svoj dom novim ukrasom.

 

 

Dekupaž na keramici

Keramika sa kojom možete imati posla takođe ne zahteva posebnu pripremu jer je već glatka i bez neravnina. Ako se pak desi da ima nekih pukotina ili oštećenja, njih je potrebno popunit keramičkim kitom ili sličnim punjenjem, ostaviti da se dobro osuši, pa finom šmirglom izravnati neravnine koje su se javile. Na ovaj način možete čak i zalepiti polomljeno posuđe, a onda mu dati novo ruho dekupažom.

 

 

Savetujemo da koristite lepak koji je namenjen ovoj podlozi poput dekupaž laka i lepka za keramiku (ako radite sa njim možete sliku dodatno fiksirati pečenjem u rerni kako bi bila trajnija). Primer za podlogu je poželjan ali nije neophodan, procenite sami na osnovu boje podloge i osobina upojnosti.

Dekupaž na svećama i sapunu

Verovatno nije potrebno da vam kažemo da birate deblje sveće, tanke će suviše brzo izgoreti i nisu zahvalne za rad. Što se tiče sapuna, bitno je samo da ne budu previše masni. Možete ih čak kasnije najnormalnije koristiti, ali će se rad naravno skinuti. Sapun urađen tehnikom dekupaža je zaista lep poklon.

 

 

Dekupaž na tekstilu

Još jedna mogućnost koju dekupaž pruža - ukrašavanje tekstila. Odlučite se za prirodne materijale sa što manje elastina, na njima će realizacija vaše ideje sigurno uspeti. Neka komad bude čist i prepeglan kako bi vam proces rada bio lakši i jednostavniji. Naročito je bitno da bude opran ukoliko koristite novo parče tekstila jer je moguće da na sebi ima različite hemikalije koje ga štite od prljanja i gužvanja tokom transporta i izlaganja, a koje mogu ometati moć vezivanja boje ili lepka koji nanosite. Kad smo već kod lepka - koristite one koji su namenjeni za ovu vrstu podloge kao što je dekupaž lak i lepak za tekstil i nemojte zaboraviti fiksiranje peglom jer to čini rad trajnim.

 

 

Da li vam je uopšte palo na pamet da možete ukrasiti staru majcu, platneni ruksak, platno na espadrilama i baletankama ili stare jastučnice čiji izgled vam je dosadio? A naići ćete i na stvari od tekstila za kreativni rad (kecelje, torbe, vrećice, jastučnice) skrojene baš da bi bile „dekupažirane“.

 

 

Jasno je da ste nestrpljivi da što pre zaronite u slikanje i lepljenje, ali znajte da je zaista bitno da pre toga proverite komad na kom radite i pravilno ga spremite ako zahteva pripremu - sve to će vam olakšati kreativni deo posla, biće veće uživanje raditi, a i obezbedićete trajnost svog dela. Zamašćena ili prašnjava površina je siguran znak da će vaša boja lako skliznuti i oljuštiti se, te nemojte rizikovati jer nema razloga za to. Pokušajte da uživate i u pripremi kao u kreativnom delu koji će doći kasnije.

 

 
ZTQ5Y2Zk