Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako koristiti lak sa efektom pukotina na pravi način

26.04.2017

Kako koristiti lak sa efektom pukotina na pravi način

Ljubitelji starinskog nameštaja potroše dosta vremena tragajući za komadima koji na sebi imaju dobru patinu, odnosno, ispucale slojeve boje i laka. Pukotine koje su nastajale godinama daju mu šarm i toplinu. Ako niste od onih koji imaju vremena za potragu, a ni od onih koji su radi da izdvoje znatnu sumu novca za neki od komada nameštaja iz antikvarnice, otkrćemo vam kako možete ubrzati vreme na prilično jednostavan način - pomoću kontrastnih nijasi akrilne boje i tečnih medijuma koji će stvoriti pukotine . Dakle, možete napraviti svoju verziju istorije na komadu nameštaja ili bilo kakvom dekorativnom predmetu, bez obzira da li on zaista skriva godine ili ne.

 

 

Lak sa efektom pukotina

Na tržištu postoje različiti proizvodi koji su namenjeni stvaranju pukotina na slojevima boje i laka, pa samim tim i više načina da dođete do njih. Jedan od takvih proizvoda je lak sa efektom pukotina - specijalizivan proizvod koji izaziva da akrilna boja koja je nanešena preko njega puca, a kroz pukotine proviruje boja koja je baza. Što je veći kontrast između boje baze i boje koja je nanešena kao završna, efekat je vidljiviji.

 

Za postizanje ovog izgleda biće vam potrebno (pored laka za pukotine): primer , dve različite akrilne boje, četkice ili sunđeri kojim ćete nanositi boju i lak i fen kojim možete ubrzati proces sušenja.

 

 

Kako se koristi lak s krekl efektom?

1. Na pripremljenu površinu koja može biti od drveta, stakla, metala, keramike, porcelana ili sličnog materijala, nanećete sloj prve akrilne boje i pustiti da se dobro osuši.

2. Naredni korak je nanošenje laka sa efektom pukotina - tečnost koja je na vodenoj osnovi i nakon sušenja postaje potpuno providna i bezbojna. Nanesite ga četkom i vodite računa da sloj svuda bude jednake debljine kako bi se ravnomerno sušio.

3. Nakon što se sloj laka prosušio, nanećete drugu nijansu akrilne boje. Već ste shvatili da je najbolje da ona bude u kontrastnom odnosu sa baznom bojom (ako za bazu koristite belu, za završnu boju uzmite crnu, i obrnuto). Kod ovog premaza je bitno kako ćete ga nanositi, da li četkom, sunđerom, potezima u jednom smeru ili bez reda - od toga će zavisiti izgled pukotina. Takođe je bitna i debljine sloja boje – što je tanji to će pukotine biti sitnije i finije, a ako je sloj deblji pukotine će biti grublje i ostrvca boje veća. Kako se boja bude sušila pucaće i otkrivati prethodnu boju, a vi ćete u dva minuta odgledati proces za koji su inače potrebne decenije.

 

 

Ovaj lak se može koristiti i u obrnutom postupku - kada želite da se vaš rad providi kroz neku staklenu površinu. U tom slučaju ćete (ako je u pitanju dekupaž tehnika, na primer) prvo zalepiti sliku, zatim ćete naneti sloj laka za efekat pukotina, a preko njega kada se prosuši nanećete boju koja želite da ispuca. Postepeno će se pojavljivati pukotine, a kada boja koja je ispucala bude potpuno suva premažite drugu boju koja će se provideti kroz pukotine.

 

 

Nakon što ste dobili željene pukotine i završni slojevi boja se osuše, možete dorađivati površinu u tehnici dekupaža, oslikavanjem, pozlaćivanjem ili patiniranjem ... a možda ste koristili obrnuti postupak ili vaša ideja ide u sasvim drugom pravcu, pratite je. U svakom slučaju, preporučljivo je da kao završnicu premažete sloj akrilnog laka (neka se boja prethodno dobro osuši, ako niste u žurbi neka sušenje potraje bar jedan dan). Osim što će lepše izgledati, lak će zaštititi površinu od prljanja i sprečiti zavlačenje prašine u pukotine.

 

 

 
ZmYzM2Z