Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Koje su prednosti dvokomponentog laka sa efektom pukotina?

03.05.2017

Koje su prednosti dvokomponentog laka sa efektom pukotina?

Sigurno se sećate prošlog bloga u kom smo vam pisali o dražima pukotina na starom nameštaju i drugim dekorativnim predmetima. Tada smo vam predstavili jedan od načina i proizvod uz pomoć kog ih možete dobiti na svom komadu - pisali smo vam o laku koji se nanosi između dva sloja različitih akrilnih boja izazivajući da gornji sloj puca, a kroz pukotine proviruje prva boja. Ukoliko vam pak nije potreban efekat ispucale boje, već efekat ispucalog laka kroz koji će se videti vaš rad u tehnici dekupaža ili slično, ovom prilikom vam pišemo upravo o takvom proizvodu.

 

 

Dvokomponentni lak sa krekl efektom

Dvokomponentni lak sa efektom pukotina se sastoji iz dve različite tečnosti. Nanose se jedna preko druge i tokom njihovog sušenja nastaju pukotine na gornjem sloju. Možete ga naći u više varijanti zavisno od izgleda linija koje nastaju njegovim sušenjem (fine linije, mikro pukotine, nasumične pukotine...). Za ovaj proces potrebne su vam četke za nanošenje komponenti, može vam biti potreban fen da ubrzate proces sušenja, antik pasta ili sličan proizvod koji ćete naneti preko ispucalog sloja bez kog pukotine ne bi bile lako uočljive, kao i završni lak kojim ćete svoj rad zaštititi.

 

 

Kako koristiti dvokomponetni laka s efektom pukotina?

Postupci su isti, bez obzira za koji proizvod se odlučite, da li je to lak za fini krakel efekat, lak sa efektom pukotina i pliša ili neki drugi od lakova za izazivanje pukotina iz dva dela:

1. Prvi korak nakon pripreme (koja treba da sadrži skidanje prašine i odmašćivanje podloge) biće nanošenje prve komponente četkom. Krajnji rezultat će u velikoj meri zavisiti od načina nanošenja i debljine slojeva dva laka, pa tako ovaj prvi sloj ne bi smeo da bude previše tanak, ali nemojte ni da preterate sa količinom laka. Bilo bi dobro i da pre njegovog nanošenja proverite kako se podloga ponaša - uradite mali test tako što ćete negde u uglu naneti malo proizvoda , ako zaključite da je podloga previše upojna poželjno je da je pre prve komponente premažete primerom ili akrilnom bojom koji će je učiniti neupojnom. Jako je važno da ovaj sloj mora biti suv pre nanošenja sledećeg (ubrzavanje sušenja fenom nije preporučljivo). Obično je prva komponenta mlečno bele boje, a kada se osuši postane transparentna - tada je spremna za naredni sloj, bez obzira što još uvek može biti po malo lepljiva na dodir.

2. Drugi sloj takođe nanesite četkom i isto kao i kod prvog vodite računa na debljinu i ravnomerno nanošenje (kada je sloj nanet ravnomerno,odnosno kada je u svim delovima približne debljine, sigurno je da će se svuda podjednako brzo sušiti). Kod ove druge komponente možete bez bojazni koristiti fen da ubrzate sušenje, samo ga držite na udaljenosti od 30 cm bar i neka vazduh ne bude previše topao.

3. Kada i drugi sloj bude suv možete površinu pogledati na svetlu - primetićete pukotine. Da bi bile vidljivije potrebno je da ih premažete nekom od pasti (voštane paste, antik paste) ili tečnom patinom koja će se uvući u pukotine i na taj način ih istaći. Nanesite je prstima, sunđerom ili četkom, zavisno od gustine, a višak odstranite krpom.

 

 

Takođe, i ovaj lak možete koristiti u obrnutom postupku – za ukrašavanje staklenih tanjira ili činija, na primer. U tim slučajevima prvo ćete naneti lak kako bi nastale pukotine, zatim pastu kojom ćete ih istaći, prelakiraćete završnim lakom, a onda zalepiti salvetu ili šta već vaša ideja zahteva. Preporučujemo da, koji god postupak da koristite, nakon sušenja od najmanje 24 časa dekorisani predmet zaštitite akrilnim ili lakom na bazi rastvarača (zavisno šta zahteva poslednji sloj) jer većina ovih proizvoda nije vodootporna nakon sušenja.

 

 

Izgled pukotina zavisiće od toga koji lak ste odabrali, od pravaca poteza kojim ste komponente nanosili, ali će zavisiti i od debljine slojeva. Poznato vam je iz prethodnog bloga da deblji slojevi daju šire linije pukotina, a tankim slojevima se dobijaju fine pukotine. Ovaj lak je pogodan za različite materijale (drvo, staklo, keramika, porcelan), ali kao što smo već pomenuli – vodite računa o upojnosti podloge kako bi rezultati bili dobri i vaš rad uspešan.

 

MDM5YmU1Zj