Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako iskoristiti magiju mineralnog praška

19.07.2017

Kako iskoristiti magiju mineralnog praška

Ovo je proizvod koji će vam pomoći ako vaša ideja zahteva imitaciju kamena, stene ili peska. Moći ćete na skoro svakom materijalu da ga koristite jer su ovo čestice prirodnih minerala - na kartonu, drvetu, metalu, plastici, zidu, pa i slikarskom platnu. Biće zanimljiva dopuna u tehnici dekupaža, u tehnikama kolažiranja, može se upotrebljavati i u uljanom ili akrilnom slikarstvu za postizanje rustičnih efekata. Dakle, dobro je da imate nekoliko teglica sa ovim prahom u ateljeu jer im je primena zaista široka.

 

 

Mineralni prašak spakovan je kao suva materija u pakovanjima od 130 grama u nekoliko različitih boja i u tri različite granulacije - kao fini, srednje fini i grubi. Za njegovo korišćenje trebaju vam pomoćni proizvodi kojima ćete ga zalepiti na podlogu ili u koje možete da ga umešate i napravite smesu. Sve paste i gelovi na vodenoj bazi će odgovarati u tu svrhu, ali će dati različiti izgled, tako da je i u ovom slučaju najbolje da sami eksperimentišete i tako nađete kombinaciju koja vama odgovara.

Kako se koristi mineralni prašak

Jedan od načina je da na podlogu nanesete bazu u vidu sloja gel paste, akrilnog medijuma ili gušćeg hobi lepka koji u tom trenutku imate a koji odgovara podlozi koju ste pripremili, i preko njega pospete ove mineralne čestice. Potom bi bilo dobro da preko papirnog ubrusa rukom utisnete dodatno prah kako bi se bolje zalepio i ostavite 10 do 15 minuta da se prosuši. One čestice koje su došle u dodir sa lepkom ostaće zalepljene, one koje nisu otresite i vratite u teglicu do narednog korišćenja. Kako biste ga dodatno fiksirali i dodali sjaj, prah možete premazati slojem laka nakon što se baza potpuno osuši i učvrsti sve čestice za podlogu.

 

 

Igrajte se i uporedite kako ovaj prah izgleda umešan u struktur gel, struktur pastu, akrilni medijum ili sličnu masu. U tako dobijenu smesu možete dodavati i akrilne boje ili pigment paste kako biste joj promenili obojenje. Najlakše ćete je naneti na podlogu slikarskom špahtlom i njome je oblikovati, a koristite se slikarskom samolepljivom trakom ili šablonima da zaštitite mesta na koja ne želite da se čestice zalepe i napravite jedinstvene kompozicije. Jedina stvar o kojoj treba povesti računa kod ovog načina upotrebe je da ne preterate sa količinom praha u smesi kako ne bi bila suva i izgubila vezivnu moć - takva masa se ne bi uspešno zalepila na podlogu i ne bi ostala kompaktna i čvrsta posle sušenja već bi se odvajala i trošila.

Pomenuli smo već da mineralni prah možete da kupite u nekoliko različitih nijansi, ali ih možete i kombinovati sa akrilnim, pa čak i sa uljanim bojama. Svaka od takvih boja iz tube u sebi sadrži vezivo pa će manju količinu praha i sama boja vezati u sebe i za podlogu, ali za gušću smesu ipak iskoristite neki od akrilnih gelova, pasti ili veziva pa u to dodatno ubacite akrilnu boju. Uljajne boje možete koristiti i preko nalepljenog mineralnog praha ili preko paste napravljene sa ovim česticama, samo je bitno da prethodno sve bude potpuno suvo.

 

 

Možete se poslužiti ovim prahom da napravite imitaciju mozaika kakvu vidite u videu ispod. U originalnom obliku tehnika mozaika se zasniva na pravljenju kompozicije od kockica kamenja različitih boja i veličina koje se zalivaju malterom kako bi se povezale u celinu, a vi možete da iskoristite samolepljive trake ili mrežice da dobijete imitaciju prostora između kockica (fuga), a na jedan od dva već pomenuta načina (posipanjem minaralnog praha preko lepka ili njegovim mešanjem sa gelom) popunite kvadratiće. Na ove načine možete ukrašavati i sitnice za enetijer kao što su keramičke i staklene figure, vaze ili drvene kutije za nakit, a ako primetite da čestice sa njih otpadaju i nakon sušenja premazite ih slojem gel paste ili bilo kog transparentnog laka za dodatno fiksiranje.

 

OTkxYjJmZ