Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako da sa zlatnom bojom zaobiđete kič i dođete o glamura

12.07.2017

Kako da sa zlatnom bojom zaobiđete kič i dođete o glamura

Kada su u pravoj meri zlatni detalji u vašem enterijeru biće odraz elegancije i glamura, a ako ste pripadnica lepšeg pola sitni pozlaćeni ukrasi na garderobi, cipelama ili u kosi daće prefinjenu notu vašem izgledu. Podsetićemo vas da je zlatna boja boja pobednika, boja bogatstva i moći, boja božanstva. Psiholozi tvrde da pozitivno utiče na naše samopouzdanje, sujeverni da privlači novac, a po Feng Shui-u ovo je boja prijateljstva i uspeha.

 

 

Obzirom da nam je danas zlatna boja dostupna u mnogo oblika, možemo da obojimo ili ukrasimo zlatnim detaljima šta god poželimo, samo je bitno da odaberemo pravi proizvod i odgovarajući način za njegovu upotrebu. Neke od njih navešćemo ovom prilikom kako bismo vam dali ideje na koje sve načine možete oplemeniti svoj prostor i napraviti sebi sitnice u ovoj boji.

Zlatna akrilna boja

Kao što znate, akrilne boje možete koristiti na različitim podlogama bez posebne obazrivosti, a i proces njihovog nanošenja je jednostavan. Koliko će akrilna boja biti verna imitacija zlata zavisi od njenog kvaliteta, od jačine pigmenata i tipa veziva, ali i od boje podloge, od toga da li je podloga glatka ili hrapava, koliko upija ili ne upija uopšte. Najbolje je da testirate varijante i pronađete kombinaciju koja vam se najviše dopada - upojnost podloge smanjićete premazivanjem primerom ili drugom akrilnom bojom, strukturu možete menjati uz pomoć struktur pasti i gelova, a ako se ispod zlatne boje nalazi topla boja poput narandžaste i sama zlatna će biti toplog tona, dok za hladan prizvuk treba obojiti podlogu nekom od hladnih boja poput plave. Za veće površine iskoristite akrilne boje u spreju, njima ćete postići ravnomeran i gladak izgled bez vidljivih poteza četke ili sunđera.

 

 

Tečni metal u zlatnoj nijansi

Tečni metal je proizvod na bazi rastvarača i odgovaraće radu na kartonu, drvetu, metalu, keramici i plastičnim osnovama. Ovaj naziv ga dobro opisuje - zaista će to biti izgled metala. Jednostavan je za upotrebu, takođe, potrebno je samo naneti ga četkom, ostaviti da se osuši i potom prelakirati, a možemo reći da je vernija imitacija zlata od akrilnih boja.

 

 

Voštana pasta sa zlatnim pigmentom

Relativno novi proizvodi o kojima smo već pisali, a kojima ste, kako smo primetili, oduševljeni isto koliko i mi. U seriji Metalik voštanih pasti nalazi se i ova sa zlatnim pigmentom, sa njom možete dodati zlatnog sjaja preko površina obojenih akrilnim bojama ili reljefa napravljenih struktur pastama, ali je možete koristiti i na druge načine. O ostalim njihovim mogućnostima možete pročitati u našem blog-u posvećenom samo voštanim pastama.

 

 

Zlatna boja za tekstil

Ako ste planirali da na komadu svoje garderobe, na torbi, cipelama ili jastučnicama i zavesama dodate po koji zlatni detalj ili da ih cele obojite u zlatno (zašto da ne), dobra je vest da postoje boje za tekstil i u zlatnim nijansama. Obavezno poštujte uputstva koja je proizvođač naveo na pakovanju da bi rezultati bili dobri, nabitnije od njih je da tkanina bude čista pre nanošenja boje i da obojeni deo prepeglate nakon sušenja kako biste boju fiksirali. Klasične boje za tekstil su uglavnom preporučljive za prirodne materijali ili one sa do 20% sintetike, ali postoje i one boje koje odgovaraju materijalima kao što je koža i poliester (Leather boje) kod kojih nije potrebno fiksiranje peglom već samo sušenje od 2 ili 3 dana - vodite računa kada ih kupujete o tome na kakav materijal ćete ih nanositi i da li ga možete prepeglati ili ne.

 

 

Zlatna boja za staklo

Osim toga što na staklu možete koristiti akrilne boje i uz pomoć šablona ili slikarske samolepljive trake napraviti zanimljive efekte, možete se odlučiti i za boje za staklo koje će biti trajnije na ovoj podlozi jer su specijalizovane za nju, pogotovo one koje se fiksiraju pečenjem pa ukrašene komade možete prati čak i u mašini za suđe. Dodajte zlatnih detalja svojim čašama, vazama ili tanjirima, a možete to uraditi i na prozorima ili vratima. Prilikom kupovine obratite pažnju da li je boja transparentna ili pokrivna, da li je dozvoljeno pečenje kako bi se fiksirala i bila trajna ili može biti trajna i samo nakon sušenja na vazduhu.

 

 

Zlatna metalna folija

Nekada je verovatno jednostavnije samo obojiti to što ste naumili akrilnom bojom, ali moramo reći da ćete lepljenjem metalnih listića postići izgled mnogo bliži pravom zlatu, a uz to ovaj proces je jako zanimljiv izazov. Na tržištu je dostupno zlato u listićima i pozlata njima je posao za iskusne, ali je dostupna i njihova imitacija za one koji nisu profesionalni pozlatari - takozvana metalna folija. Listiće metalne folije je već jednostavnije lepiti jer su nešto deblji, ali opet dovoljno tanki da ih dahom možete oduvati i zgužvati pa savetujemo da se naoružate strpljenjem za ovakve poduhvate i da radite u zatvorenoj prostoriji kako vam strujanje vazduha ne bi pravilo probleme. Za neke će vam biti potreban poseban lepak, neke ćete moći staviti i preko bilo kog transparentnog lepka ili laka, a obavezno je da nakon sušenja prelakirate površinu kako se folija ne bi oštetila ili potamnela.

 

 

Tu su i zlatni prahovi, šljokice, perle, možete ih lepiti lepkovima za hobi u zavisnosti od podloge ili toplim lepkom ako vam je tako lakše. Budite oprezni sa količinom svih ovih zlatnih stvari, pazite da se ne zaigrate pa pređete granicu ukusnog i vaše delo prevagne u kič. Da li ste se već dosetili gde vam to nedostaje malo zlatne boje?

YTM3N2U3N