Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako napraviti trenutno najpopularniji poklon za mališane?

21.06.2017

Kako napraviti trenutno najpopularniji poklon za mališane?

Primetili smo da tihe knjige oduševljavaju sve, kako decu tako i nas odrasle. Ima, zaista, nečeg magičnog u njima! Da li je to do njihovih boja, do luckastih zanimacija na finim, mekanim stranicama ili je neka druga magija u pitanju? Ne bismo znali, možda je bolje da to pitate nekog od mališana. Mi vam jedino možemo dati odgovore na pitanja šta vam je potrebno da biste napravili knjigu od filca i koji su osnovni koraci u takvom projektu.

 

 

Pre svega, nemojte dopustiti da vas fotografije koje ćete videti u ovom blogu obeshrabre, nije komplikovano kao što izgleda. Istina je da zahteva dosta vremena i strpljenja, ali će rezultat iznenaditi sve oko vas i vas same, a reakcije vaših najmlađih će biti posebne pa vredi potruditi se. Takođe, kada planirate sadržaj imajte na umu da je poenta ovih knjiga da zabave decu i da im kroz zabavu pomognu u razvoju fine motorike, brzine razmišljanja i odlučivanja, pa je bitno zadatke na stranicama prilagoditi uzrastu i interesovanjima deteta kom je knjiga namenjena.

 

 

Šta je sve potrebno za tihu knjigu ?

Sečenje filca

Najbitniji alat su svakako oštre makaze. Ukoliko imate i ukrasne makaze koje prave dekorativne rezove ili bušilice to će vam olakšati posao. Imajte pri ruci i olovku, lenjir i šestar kojima ćete iscrtavati šablone ukoliko niste sigurni u svoje crtanje slobodnom rukom.

Šivenje i lepljenje

Trebaće vam igla i deblji konac u nekoliko boja. Ako ste spretni na mašini za šivenje to će, opet, olakšati i ubrzati posao. Ukoliko šijete ručno, imajte stpljenja, biće tu dosta sitnica i šavova koje treba uraditi. Ne morate sve ušivati, istina je da će šavovi knjizi dati toplinu (posebno oni ručno rađeni), ali se možete odlučiti i da svoju knjigu isključivo lepite pomoću univerzalnog lepka na bazi vode ili pištolja za lepak.

 

 

Filc

Kako sam filc ima mnogo različitih primena, ima i više oblika u kojima ga možete kupiti. Vama će biti potreban presovan filc u tablama koje su obično A4 formata ili nešto veće, dovoljno čvrst da može biti stranica knjige i nositi druge ušivene ili nalepljene elemente. Može biti od čiste vune ili sintetički i u različitim debljinama. Kada ga budete nabavili sami ćete proceniti da li je jedna debljina dovoljna za stranice da biste uspešno realizovali svoje ideje, ili je potrebno da spojite dva filca kako biste dobili jače stranice. Uobičajeno je da se za stranice bočnim šavom spajaju dva filca od 1mm različitih boja.

 

 

Druge sitnice

Što ih je više, to će biti više posla za male prste pa će biti zanimljivije, tako da savetujemo da ne štedite na dugmadima, perlama, cvetićima, malim drvenim štipaljkama i bubamarama, pokretljivim očima. Neka budu dobro pričvršćene i vodite računa da njihova veličina bude prilagođena uzrastu deteta. Pripremite satenske trake, kanape, pertle i čičak traku koja će pomoći u realizaciji zadataka kao što su puzle od filca.

 

 

Kako se prave tihe knjige ?

Kada imate sav potreban materijal prvi korak u izradi je osmišljavanje i skiciranje. Nemojte preskočiti grubo iscrtavanje plana svake strane da se ne bi dogodilo da vam kasnije izrezani elementi budu premali ili preveliki u odnosu na dimenzije stranice. Razmislite kojih dimenzija će knjiga biti! Najpraktičnije i najjednostavnije je da to bude veličina male sveske ili polovina A4 formata koji čak ni ne morate seći na pola već stranice samo preklopiti i spojiti po sredini. Kada ste dobro isplanirali pređite na rezanje svih potrebnih oblika, kanapa i trakica.

Sledeće što ćete uraditi je formiranje stranica i elemenata na njima - posao će biti lakši ako to uradite pre nego što spojite stranice u knjigu. Već smo pomenuli da to možete raditi šivenjem ili lepljenjem, a najbolje će verovatno biti da kombinujete ta dva načina - šivenje za krupnije stvari, a lepljenje za sitnice. Poslednji korak je spajanje strana u knjigu i završno ulepšavanje najsitnijim detaljima poput očiju i imena vlasnika knjige koje će učiniti da se oseća posebno važno.

 

 

Naći ćete mnogo primera i šablona koji vam mogu pomoći u osmišljavanju sadržaja i načina na koji ćete knjigu spojiti - odlučite se za onaj koji je vama najbliži i najjednostavniji. I nemojte brinuti ako šavovi nisu idealni ili se lepak razlio i gde ne treba, to je poslednje što će mališani primetiti, a sigurno im neće pasti na pamet da vam zamere, pogotovo ako su im knjigu napravili i poklonili omiljeni baka i deka ili najdraža tetka.

 

.

 

Y2JjYWViZG