Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako se radi dekupaž na tekstilu

25.04.2018

Kako se radi dekupaž na tekstilu

Koji ste vi tip kreativca? Onaj koji voli da stvara u svom mirnom i malom kutku i da sva svoja dela uredno pakuje u kutijce i ormare i da se retko, jako retko i stidljivo nekome pohvali njima? Ili ste od onih koji osim toga što uživaju dok kreiraju i ukrašavaju različite komade, uživaju i da ih ponosno pokazuju i sakupljaju komplimente? Bez brige, psiholozi kažu da je i jedno i drugo sasvim u redu i potpuno normalno. Kako se razlikuju naše ličnosti, tako se razlikuje i naše shvatanje hobija i svega što nastane u tim satima čistog zadovoljstva.

Ono što nas je podstaklo na razmišljanje i polemisanje na ovu temu jeste dekupaž na tekstilu. Nekako nam se čini da su sva dela nastala ovom tehnikom posebna, toliko lepa da čak i ako ste od onih najskromnijih nećete propuštati priliku da se njima pohvalite.

Dekupaž na tekstilu nećete sresti tako često kao radove na čvrstim predmetima od drveta, keramike, stakla ili plastike. Pre svega, mali je broj onih koji se usude i da probaju tekstil kao podlogu za dekupaž jer, priznaćete i sami, ne zvuči jednostavno niti kao nešto što obećava da će biti trajno. A oni koji se osmele da probaju često dožive razočarenje kada shvate da su dobili komad tekstila sa kojim moraju biti nežni i negovati ga na poseban način jer se sličica vrlo lako može oštetiti pri pranju na višim temperaturama ili na agresivnijim mašinskim programima. Da li vi imate iskustva sa dekupažom na tekstilu i da li ste nekada uopšte došli na ideju da baš neku svoju platnenu torbu, majcu ili možda maramu preobratite u nešto zaniljivije i originalnije pomoću salvete i lepka?

Bez obzira što nemamo velikog iskustva, imamo za vas korisne informacije o postupku i materijalima koji su najbolji ako se odlučite da malo eksperimentišete. Kao i uvek, predlažemo da prvo sve isprobate na nekom nevažnom parčetu materijala kako biste videli koliko dobro vam ide i gde može nastati problem, a onda pređite na konkretan rad.

Šta morate znati i pre nego što počnete?

Bitno je da ne očekujete previše. Zašto to kažemo? Ova tehnika na tekstilu nije trajna kao radovi na čvrstim materijalima. Pogodna je za platnene torbe, dekorativne jastučnice, dekorativne stoljnjake pa čak i za platnenu obuću, ali nije način na koji biste trebali da ukrašavate majce „za svaki dan“ koje biste često prali ili slične odevne komade koji bi morali biti oprani u mašini na temperaturama iznad 30 stepeni.

Na temu lepka dobili smo odgovore od onih koji se ozbiljno bave ovom tehnikom, a ujedno su to bili i saveti „kako izbeći bespotrebno nerviranje“ - koristite lepak koji je namenjen baš za ovu vrstu dekupaža kao što je Javana -Textil Potch, nikada ga ne razblažujte vodom i uvek ostavite urađeno da se suši bar 12 sati pre bilo kog sledećeg koraka. Ako sve ispoštujete nema razloga za neuspeh i probleme.

Materijal koji biste koristili bi trebao da bude pretežno prirodan (pamuk, lan, svila) ili sa veoma malim procentom sintetike u sebi (do 20%). Sigurni smo da vam je jasno o čemu govorimo i da i sami možete da zamislite kako bi se ovakav rad ponašao na materijalima koji su rastegljivi.

Šta je potrebno za dekupaž na tekstilu i kako se radi?

Praktično smo vam već nabrojali sav potreban materijal, ali ćemo sumirati šta je neophodno: komad tekstila koji želite da ukrasite, lepak (i četkica kojom ćete ga nanositi, naravno), motiv izrezan sa salvete ili pirinčanog papira i pegla za sam kraj. U svega nekoliko koraka objasnićemo kako izgleda osnovni postupak od kog vi možete odstupiti ako ideja to zahteva, ali se uvek držite onoga da sve u šta niste sigurni ipak prvo testirate na nekom nevažnom komadu.

1. Poželjno je oprati tkaninu (ukoliko je to nova tkanina postoji mogućnost da je tretirana nekom od hemikalija koja će se sa prvim pranjem skinuti, a koja bi mogla da ometa vezivanje lepka za materijal) i ispeglati je kako bi sve došlo na svoje i kako biste imali lepu i ravnu površinu za rad.

2. Pripremite, odnosno izrežite motive (samo poslednji štampani sloj ukoliko koristite salvete) i nađite im odgovarajuće mesto. Ako se radi o komplikovanijoj ideji možete fantom olovkom ili grafitnom olovkom blago iscrtati plan na tekstilu.

3. Nanesite lepak elastičnom sintetičkom četkicom na mesto gde ćete motiv zalepiti i nemojte štedeti na lepku jer je ovde situacija drugačija nego kod čvrstih podloga - tkanina će upiti više lepka. Lagano spustite motiv trudeći se da ga iz prve postavite na pravo mesto jer će lepak opustiti salvetu čim ga dodirne i ne biste mogli da je pomerite bez da se pocepa. Laganim pritiskom od sredine ka ivicama motiva prilepite salvetu i ispravite nabore ukoliko su se pojavili, a onda u istom smeru (od sredine ka krajevima) to uradite i četkom. Još jedno premazivanje lepkom preko čitavog motiva i to je sve. Napomenućemo da morate podmetnuti ispod tekstila parče folije ili najlona jer se može desiti da lepak probije na drugu stranu i da zalepite nešto što ne treba. Ovako ćete biti sigurni jer i ako se zalepi za foliju lako ćete to odlepiti i srediti.

4. Ostavite da se suši bar 12 sati, a poželjno je i malo duže, pa se poslužite peglom (na kojoj ste obavezno isključili opciju za paru) i urađeno prepeglajte sa naličja ili preko tanke tkanine. Peglanje bi trebalo da bude na temperaturi prilagođenoj samom materijalu, a preporučljivo je da potraje bar 5 minuta kako bi se sve lepo fiksiralo.

 

Kako smo već na početku pomenuli, ovakav rad nije posebno otporan pa morate biti pažljivi kako biste ga sačuvali. Najvažnije je da pre svega ispoštujete proces fiksiranja peglom, a zatim i da se pridržavate pravila da tkaninu ne potapate u vodu koja ima preko 30-40 stepeni. Takođe, najbolje bi bilo da je perete ručno, ali ukoliko imate poverenja u svoju mašinu za veš možete se poslužiti finim programom "ručno pranje". Izbegavajte dugo izlaganje jakom suncu (sušite tkaninu u hladu na promaji).

Ako se pitate da li je potreban neki zaštitni lak kao kod drugih dekupaž radova - ne, nije. Ne zaboravite da sve ovo možete kombinovati sa drugim proizvodima za ukrašavanje tekstila, a ne zaboravite ni da nam se pohvalite radovima!

MmJmM