Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Šta je to Fiber pasta i da li zaista sadrži vlakna?

09.05.2018

Šta je to Fiber pasta i da li zaista sadrži vlakna?

Tema današnjeg teksta biće jedan nov i prilično drugačiji proizvod od svega što ste do sada mogli da sretnete na tržištu. Vi koji volite rad sa pastama i šablonima ste sigurno nekad pomislili da bi bilo lepo da postoji baš ovako nešto. Zapravo, možda ste čak i pokušali da napravite šta slično dodajući u standardne akrilne paste ili gelove različite praškaste materije ili punioce krupnijih čestica.

Reč je o Fiber pasti - proizvod koji je na akrilnoj bazi, odnosno, na bazi vode. Možda ste već po nazivu i pretpostavili da ova pasta u sebi sadrži vlakna, tačnije - vlakna celuloze. Da nemamo fotografija bilo bi nam jako teško da vam objasnimo kako to zapravo izgleda u svežem stanju i kakav izgled dobija nakon sušenja, ali jednim pogledom na priložene fotografije radova nastalih od ovog proizvoda biće vam jasno o čemu je reč. 

Kako se koristi fiber pasta i koje su njene karakteristike?

Kao što vidite, u pitanju je bela, gusta masa čija je struktura gruba, neravna i čupkasta. Možda je najvažnija informacija upravo ta da je pasta na akrilnoj bazi i da se može kombinovati sa svim proizvodima koji imaju istu osnovu. To znači da u ovu masu možete dodati akrilnu boju kako biste joj promenili obojenje, možete dodati pigment paste, takođe možete dodavati druge akrilne paste i gelove ili čak suve sitne čestice poput šljokica, glitera ili pigmenata. Ukoliko se javi potreba za tim možete je razređivati vodom, a sav pribor koji ste koristili u radu, kao i svoje ruke možete oprati pod mlazom tople vode dok je još pasta na njima sveža.

Dobićete je u teglici od 500 ml i možete je nanositi na bilo koju čvrstu podlogu poput drveta, stakla, plastike ili metala, a elastične i nestablne podloge izbegavajte zbog mogućeg pucanja paste kada je u izuzetno debelim slojevima. Po sušenju će to biti čvrsta, stabilna i prilično upojna površina i možete intervenisati kako akrilnim bojama tako i akvarel bojama ili temperama. Takođe, na suvim površinama napravljenim od ove paste možete se igrati voštanim pastama ili kakvim drugim zanimljivim proizvodima za dekoraciju kojima biste svom delu dali boju ili sjaj. Ako poželite lako ćete pomoću standardnog hobi lepka nalepiti sitnice poput perlica, cvetića i bisera. 

Najlakše će vam biti da pastu iz posude vadite slikarskim nožićem ili špahtlom, a mešanje sa bojom ili drugim masama je takođe posao za špahtlu u ovom slučaju. Krupniji šabloni, mrežice ili elemanti koje biste utiskivali će biti idealna kombinacija sa fiber pastom, dok ćete kod onih šablona sa sitnijim elemantima možda imati problem zbog prirode ove paste koja je gruba i nije homogena pa će vlakna formirati nepravilne oblike na koje ćete teško uticati.

Dok je još sveža masu možete uglačati špahtlom koju ste pokvasili vodom, laganim potezima koji će je praktično "umaziti". Tako možete sakriti njenu vlaknastu strukturu a sačuvati volumen kako bi vaš rad imao trodimenzionalnost. Iznenadiće vas to koliko je ova pasta "stabilna" i koliko dobro će se držati u položaju u koji je špahtom (ili sitnijim alatima poput oštrih drvenih štapića ili čačkalica) namestite jer je jako lagana. Mogli bismo je uporediti sa Papir mache smesom jer im je i namena čak slična, ali je način upotrebe znatno drugačiji.

NWUxMzM5M