Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Zašto je lakiranje obavezno i kako pravilno lakirati u dekupažu?

16.05.2018

Zašto je lakiranje obavezno i kako pravilno lakirati u dekupažu?

Dekupaž - veoma popularna umetnička tehnika koja stoji čvrsto na vrhu hobi tehnika već godinama. Često se kao tema provlači među našim tekstovima jer pouzdano znamo da se veliki procenat vas time bavi, bilo da je to samo iz uživanja ili na profesionalnom nivou. Ovog puta se dekupažu vraćamo zbog završnog i jednog od najvažnijih koraka za trajnost vašeg dela - lakiranja.

Naravno, pravila i saveti koje ćete pročitati se ne odnose isključivo na dekupaž, već mogu važiti u svim situacijama u kojima koristite slične materijale i slične proizvode za dekoraciju (akrilne boje, dekorativne salvete i papire, medije za izazivanje pukotina u bojenim slojevima, voštane paste, struktur paste...). Postoje pravila i razlike u lakiranju zavisno od proizvoda koje ste koristili i važno je ispoštovati ih kako taj završni sloj dobio svoju ulogu - čuvara vaših rukotvorina koji ih može učiniti i do 10 puta trajnijim i otpornijim.

Koliko je važno lakirati delo u dekupaž tehnici?

Predmeti koji nastaju na ovaj način nekada imaju samo dekorativnu ulogu - stajaće u zastakljenoj vitrini i gotovo da neće biti dodirivani. Ali nekada su u pitanju kutijice za nakit, na primer, koje imaju i onu funkcionalnu stranu pa ćete ih otvarati, zatvarati, premeštati i često sa njih brisati prašinu. Stolice ili stolovi se često ukrašavaju tako i jasno je da će i one biti korišćene, da će se prljati i pomerati. Narukvice, minđuše, podmetači za čaše... sve su to sitnice na kojima ćete videti dekupaž a koje su u svakodnevnoj upotrebi. Sloj laka koji je vodootporan će vaše delo sačuvati od oštećenja, sačuvaće intenzitet boja (pogotovo ako je u pitanju lak sa UV zaštitom) i daće vam mogućnost da svoja dela lako održavate prebrisavanjem vlažnom krpom.

Osim toga, lak ima i dekorativnu ulogu jer će radu dati dodatni sjaj, bojenim slojevima daće dubinu, a ako ste koristili više tehika i materijala na istom predmetu lak će ih objediniti. Mogućnost da birate između mat i sjajnih lakova ili lakova sa šljokicama takođe igra ulogu na vuzuelnoj strani.

Odaberite odgovarajući lak

Kada ste ukrasili svoj predmet od drveta, stakla, plastike ili bilo kog drugog materijala na kom je moguće raditi dekupaž (osim tekstila jer se u tom slučajevima rad „fiksira“ toplotom, odnosno prepeglavanjem), morate ga pre svega ostaviti da se dobro osuši (najmanje 12 sati, a ako imate deblje slojeve boje ili veći broj slojeva onda obavezno duže), pa tek onda preći na korak završnog lakiranja.

Lak na akrilnoj bazi ili na bazi rastvarača?

Važno je da delo lakirate odgovarajućim tipom laka. Postoji akrilni lak koji je na bazi akrila/vode i lak na bazi rastvarača (solvent). Nikako ne bi bilo dobro da preko boje ili bilo kog proizvoda koji je na bazi rastvarača nanesete akrilni lak – to bi izazvalo pucanje i ljuštenje laka. Ali je obrnuta varijanta dozvoljena - preko akrilnih proizvoda možete naneti "solvent based" lak.

Lak i lepak u jednom – Ovo je proizvod koji može biti dobar za vaš budžet i veoma praktičan za upotrebu. Njime ćete lepiti kao što biste to sa klasičnim lepkom za dekupaž, a onda i prelakirati završeno kako biste to uradili akrilnim lakom, jer se ponaša i kao lak. Ovu proizvodi su skoro uvek na akrilnoj bazi.

Lak u spreju ili ne?

Pitanje na koje sami morate naći odgovor zavisno od izgleda vašeg rada, od toga šta želite da postignete, ali i od toga šta je vama lakše i kakvi su vam uslovi u kojima radite. U suštini, nema pravila koje kaže šta se mora lakirati lakom u spreju a šta ne, ali ćemo vam reći da predmete koji imaju više neravnina (reljefi koje ste izveli pastama i šablonima, na primer) možete sigurnije i lakše lakirati pomoću spreja. Takođe, izuzetno fine površine na kojima želite staklast izgled najlakše ćete dobiti lakom u spreju iz 4-6 slojeva.

Lak koji nanosite četkom je isplativija varijanta ali nešto sporije se njime radi kada su u pitanju veće površine. Može biti nezgodno kada su u pitanju neravne površine jer četka ne može dopreti u sve šupljine, ali se možete poslužiti manjom četkom i svojim strpljenjem kada to zatreba.

Četke,potezi i slojevi

Ono što vas može ometati tokom lakiranja jeste loša ili neodgovarajuća četka. Pod „loša“ mislimo na četku sa neurednim vlasima koje će ostavljati trag ili sa dlačicama koje su  loše pričvršćene pa ispadaju i ostaju na predmetu. A kada smo napisali neodgovarajuća, mislili smo na to da su za ovo najbolje četke od sintetičke elastične dlake. Izbegavajte četke od prirodne grube bele dlake, ili one od izuzetno mekane dlake koje su namenjene finom islikavanju poput akvarela.

Što se tiče poteza, tu je poželjno da se prilikom jednog nanosa držite jednog smera. Može prvi sloj biti potezima levo-desno, zatim ostavite da se osuši, a onda ponovite potezima u drugom smeru. Važno je da se ne vraćate četkom preko već prelakiranog dela jer tako možete stvoriti neravnine, bolje je da ostavite da se osuši pa onda delove kojima niste zadovoljni prelakirate ponovo. I da, kao i uvek, vodite se pravilom da je više tanjih slojeva bolje nego jedan deblji jer tako smanjujete rizik od pucanja laka iz bilo kog razloga.

ZmI2Mz