Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Koje su tajne pravljenja ukrasnih sveća kao hobija?

28.02.2018

Koje su tajne pravljenja ukrasnih sveća kao hobija?

Verovali ili ne, voskarstvo je bilo prilično unosan posao za srednjovekovne zanatlije. Zanimljivo je da je to bila delatnost kojom su se bavili isključivo muškarci, dok su danas za ovaj posao (ili bolje reći hobi) zainteresovane pretežno žene. Nekada neophodan izvor svetlosti postao je detalj koji je uglavnom tu samo da ambijentu doda dozu romantike. Treperava svetlost u kombinaciji sa finim mirisima koji se oslobađaju dok sveća gori može vas vrlo lepo opustiti, inspirisati, ali i podstaći na velike misli.

Međutim, ako poželite da kupite neku od tih sveća sa finim mirisima, zanimljivim bojama i u dekorativnim oblicima, primetićete da su izuzetno skupe, pogotovo ako odaberete sveću iza koje stoji poznati brend. Zato vam mi predlažemo da pokušate da sami napravite sveće koje će vam ukrašavati dom i trepereti uz romantične večere. Ako pitate da li je komplikovano i teško – nije. A ako pitate da li je zanimljivo – o da, i te kako zanimljivo i sa ogromnim vratima otvorenim za vaše kreativne ideje. Koštaće vas neuporedivo manje, a mogu izgledati i mirisati potpuno isto.

Šta je potrebno za pravljenje sveća?

Vosak/parafin - Pčelinji vosak je potpuno prirodan i ako ste neko ko voli prirodne materijale, tople boje i miris pčelinjeg voska, ovo će biti dobar izbor. Njegove mane mogu biti to što je prilično skuplji od parafina, što ima zlatno žutu boju pa nećete moći da dobijete baš sve nijanse boja koje poželite, kao i to što ima prirodan miris i teško ćete ga prekriti bilo kojim drugim mirisom.

Parafin je finansijski povoljniji, lakše ćete do njega doći i bele je boje tako da ćete ga lako obojiti. Vekovima već se koristi za izradu sveća, a i danas je najpopularniji za tu namenu. Nekima može zasmetati njegovo poreklo s obzirom da je parafin nusprodukt nafte, ali mislimo da nema razloga da mu to uzimamo kao manu. Najčešće ga možete kupiti u ljuspicama ili sitnim komadićima koji su i najlakši za rad jer će se brzo otopiti.

Parafin i kalup za izlivanje sveća

Fitilj - Kako bi vaša sveća dobila svoju funkciju, morate u parafin postaviti fitilj. Ako parafin kupujete u pakovanjima namenjenim za hobi verovatno ćete uz njega dobiti i fitilj od nekoliko metara, ali se možete poslužiti i pamučnim kanapom odgovarajuće debljine.

KalupiVosak možete razlivati u posude tako da one trajno ostanu u njima (limenke, staklene čaše ili teglice ), a možete posude upotrebiti i samo kao kalup, zavisno od toga kakav oblik sveće želite da dobijete.

Mirisna ulja koja ćete u par kapi dodati u parafin (naravno, nije obavezno ali jeste preporučljivo, jer zašto da svojoj sveći ne date još i ulogu osveživača prostora). Takođe, nije obavezno ni da svoju sveću obojite, ali ako to poželite verujemo da će najlakše biti da to uradite dodavanjem komadiča voštanih boja ili slikarskih pigmenata u prahu (nikako nemojte pokušavati da obojite vosak bojama na bazi vode poput akrilnih boja ili kulinarskih boja).

Termometar - Ukoliko je kalup od kartona ili plastike, tada vosak nećete zagrevati na temperaturu višu od 55 stepeni da vam se posuda ne bi deformisala od toplote. Ako vam je kalup od metala, onda vosak slobodno možete zagrejati na temperaturu od 80 do 85 stepeni, koja je i optimalna za livenje sveća. Ukoliko je vosak previše topao, može vam se desiti da vam se na površini pojave mehurići, a ako je previše hladan mehurići će se pojaviti unutar sveće.

Posude za topljenje parafina – Poželjno je da parafin ne topite na direktnoj vatri već da manju metalnu ili staklenu posudu stavite u veću u kojoj ključa voda (topljenje na pari koje je onima koji često spremaju slatkiše dobro poznato). Drvena špatula/kašika će vam takođe trebati, kao i krpe i stare novine (na primer) kojima ćete zaštititi radne površine od kapljica voska.

Proces pravljenja sveće u tri koraka:

Prvi i najkomplikovaniji korak biće priprema kalupa, odnosno postavljanje fitilja. Ovaj korak će najbrže proći oni koji imaju kalupe namenjene baš za izlivanje sveća koji na dnu imaju rupicu kroz koju treba provući fitilj, vezati ga u čvor na dnu a na vrhu za štapić koji ćete postaviti na ivice kalupa. Ako ste rešili da svoj kalup improvizujete, moraćete da napravite sličnu rupicu na dnu i uradite isto sa fitiljem. U slučaju da izlivate sveću koja će ostati u staklenoj čaši, na primer, biće najbolje da fitilj par puta umočite u vosak kako bi dobio na čvrstini, a onda ga postavite u čašu i pričvrstite kako bi ostao na sredini.

Drugi korak - Vosak/parafin topite na pari i poželjno je da pratite temperaturu pomoću termometra, ali ako niste u mogućnosti pokušajte odokativno da nađete pravu temperaturu. Kada postane tečan vreme je da u njega dodate po par kapi mirisnih ulja i komadić voštane boje, a onda i da ga izlijete u kalup.

Treći korak - Vreme koje je potrebno sveći da postane potpuno čvrsta može varirati i zavisiće od debljine, ali će to biti 30 minuta do par sati. Vađenje sveće iz kalupa uglavnom ide lako, a uvek možete podmazati kalup pre izlivanja voska sa vrlo malo nečega masnog kako bi bilo još lakše.

Već smo vam napomenuli da pogrešna temperatura može biti razlog mehurića koji će se pojaviti unutar sveće ili pri samom vrhu. Takođe, udubljenje na sveći koje će se stvoriti tokom njenog sušenja može vam predstavljati problem. Nekada vam neće smetati, ali onda kada želite da ga korigujete jedini način će biti da dolijete još voska.

A imate li vi iskustva i savete za početnike?

 

NmU3ZDNhYj