Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Jeste li čuli za Expand pastu i tajnu njene magije?

07.03.2018

Jeste li čuli za Expand pastu i tajnu njene magije?

Ako se nikada niste sreli sa proizvodima sa efektom bubrenja možda ćete na Expand pastu brenda Pentart gledati sa nevericom. Nismo sigurni kakav se hemijski proces odvija, niti smo sigurni kakvu magiju ova pasta sadrži, ali znamo da su rezultati zanimljivi i drugačiji od svega što ste do sada probali, a da je proces kojim se do njih dolazi prilično jednostavan pa bi zaista bilo šteta ne upoznati je.

Expand pasta spakovana je u teglici od 50 ml i kada je u svežem stanju ona je gelaste strukture i mlečno bele boje. Efekat koji ćete pomoću ove paste dobiti je teško objasniti jer je to zapravo materija koja zagrevanjem bubri i širi se, pa je krajnji rezultat fina reljefna površina. Napravljena je na akrilnoj bazi, što znači da je možete koristiti na različitim materijalima: papiru i kartonu, plastici, drvetu, staklu, pa i na stvarima od tekstila... gotovo bez ograničenja.

Potreban pribor:

Podloga

Kako smo već pomenuli, expand pasta je pogodna za skoro sve materijale. Savetujemo da se vodite time da će sve površine na koje možete naneti akrilne boje biti odgovarajuće i za ovu pastu. Bez obzira da li se bavite ukrašavanjem drvenih elemenata, odevnih komada ili nekih sasvim drugačijih sitnica, moći ćete da ih dekorišete ovom pastom.

Drvene kutije

Špahtle i četke

S obzirom na gelastu strukturu paste, najkaše ćete je nanositi i razmazivati pomoću slikarske špahtle, ali vam od pomoći može biti i sunđer ili četka sa elastičnim sintetičkim vlasima. Posebne efekte možete dobiti ako pastu stavite u prazne bočice za konture kako biste iscrtavali tanke i precizne linije. Napominjemo da pribor morate oprati dok je još pasta sveža, jer će se po sušenju pretvoriti u vodootpornu masu.

Šabloni i pečati

Šabloni mogu biti od neverovatno velike koristi u ovom slučaju. Uz njihovu pomoć ćete dobiti jasno ograničene površine i dovoljno debele slojeve paste tako da će vaša dekoracija uvek izgledati dobro. Pečatima sa krupnijim motivima takođe možete naći primenu uz expand pastu.

Četkice i špahtle

Pištolj sa toplim vazduhom

Pištolj sa toplim vazduhom biće vam neophodan. Ako ga nemate na polici u svom hobi kutku, verujemo da ga neko od vaših prijatelja sigurno ima, ali verujemo i da kupovina ove alatke ne bi bila loša investicija s obzirom da se sve češće srećemo sa njenom upotrebom u hobi svetu.

Kako se koristi Expand pasta?

Tu je svega par koraka koje morate ispoštovati kako glavni efekat bubrenja paste ne bi izostao, a sve ostalo je pitanje vaše mašte, kreativnosti i granica koje ste sebi postavili... ili niste. Odaberite materijal, pripremite pribor, skicirajte ideju na parčetu papira i krenite u realizaciju.

Prvi korak je čista podloga! Kao i kod upotrebe drugih proizvoda za oslikavanje i dekoraciju, važno je da površina na koju pastu nanosite bude čista i suva kako bi se pasta pravilno uhvatila na nju i tu trajno ostala.

Drugi korak – nanošenje paste. Ono što vam do sada nismo pomenuli, a što je možda i najsjajnije kod ovog proizvoda jeste to da ga možete mešati sa akrilnim bojama (dodajte boju u malim količinama kako ne biste narušili hemijski sastav paste). Možete je mešati i sa drugim proizvodima na akrilnoj bazi, možete je obojiti pigment pastama ili eksperimentisati sa šljokicama i metalik pigmentima. U uputstvu na proizvodu sigurno nećete naići na sve te mogućnosti za upotrebu, zato budite spremni da sami testirate kombinacije i uvek sve isprobajte na nekom nevažnom komadu.

Kako smo već napisali, slikarska špahtla biće od velike koristi jer je to alat kojim se paste, generalno, najbolje nanose. Njima ćete najlakše i mešati pastu sa akrilnom bojom, pigment pastom ili kakvim drugim dodacima. Preko postavljenog šablona utisnite pastu špahtlom tako da uđe u sve šupljine, pa lagano šablon skinite. Umočite pečat u pastu i otisnite. Ubacite pastu u bočicu za konture i napravite jedinstvene šare. Što deblji sloj paste nanesete to će efekat bubrenja biti vidljiviji.

Treći i najuzbudljiviji korak je grejanje i bubrenje paste. Važno je da pastu koju ste naneli ostavite da se potpuno osuši pa je tek onda zagrevate toplim vazduhom. Dovoljno je samo brzo preći pištoljem sa toplim vazduhom preko delova gde ima paste kako bi se ona širila i postala bela (odnosno u svetloj nijansi boje koju ste u pastu dodali).

NGM3MGZk