Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Znate li šta su i kako možete iskorititi table pčelinjeg voska?

14.03.2018

Znate li šta su i kako možete iskorititi table pčelinjeg voska?

Nedavno smo vam pisali o pravljenju sveća i o tome kako je od cenjenog i unosnog muškog zanata postalo zanimacija koja danas osvaja uglavnom pripadnice lepšeg pola. Tom prilikom ste saznali kako izgleda uobičajeni proces izlivanja dekorativne sveće, šta vam je od pribora za takav poduhvat potrebno i saznali ste nekoliko trikova koji će vam pomoći na putu do sveće koja je po obliku, mirisu i boji potpuno vaša. Danas vam pišemo takođe o pravljenju sveća, ali na sasvim drugačiji način. Ceo tekst posvetićemo jednom posebnom proizvodu.

Naime, proizvođači hobi materijala smislili su nešto strašno interesantno, naročito za mališane – table od pčelinjeg voska u bojama. Ideja da vosak možete urolati, rezati i slagati oblike kako biste formirali sveću je privlačna, zar ne? Nema posla oko topljenja voska, ne morate razmlišljati hoće li se fitilj pomeriti kada nalivate vosak, nema rizika da će iscureti iz kalupa ili da će se pojaviti mehurići u sveći zbog neodgovarajuće temperature topljenja... Istina, rezultati dobijeni klasičnim izlivanjem voska i na ovaj način se znatno razlikuju, ali će sigurno svaka sveća biti jedinstvena i lepa. Pripremite alat, nabavite vosak u tablama i prionite na posao!

Pripremite alat...

Za rezanje tabli od voska glavni alat biće skalper, ali pripremite i makaze i metalne kalupe (poput onih za kolače) kojima možete iz ovih tabli vaditi oblike pa ih kasnije ređati jedan na drugi ili nizati na fitilj. Lenjiri i šabloni takođe mogu biti od pomoći ako imate nameru da pravite komplikovanije oblike.

Ono što će vam sigurno još biti potrebno je fen kako biste povremeno omekšali vosak grejanjem ili otopili na pojedinim mestima da bi se mogao zalepiti. Pripremite i površinu na kojoj ćete raditi - najbolje je da to bude drvena ili plastična daska po kojoj možete slobodno rezati bez bojazni da ćete zaseći nešto što ne treba. I to je zapravo sve.

Nabavite vosak u tablama...

Nećete tako često naići obojeni vosak u tablama namenjen hobistima, zato verovatno i jeste zanimljiv i privlačan proizvod. Setove sa po nekoliko boja i komadom fitilja koji su namenjeni dečijim kreacijama lakše ćete pronaći, ali verujemo da takva pakovanja ne mogu zadovoljiti vaše ideje u potpunosti, osim što će biti sjajna razonoda za zajedničke trenutke sa mališanima.

Više boja znači i više mogućnosti, ali i ozbiljnije rezultate. Verovali ili ne, ako se dovoljno posvetite ovom materijalu i date mu priliku, možete napraviti prava mala umetnička dela od voska.

Prionite na posao!

Odnosno, na zabavu. Jedino što ne smete zaboraviti je da u sredinu sveće umetnete fitilj kako ona ne bi izgubila svoju funkciju, a za sve ostalo nema ograničenja niti posebnih pravila. Grejanjem tabli moći ćete da ih lepite jednu za drugu, a na isti način ćete i fitilj pričvrstiti za vosak.

Kako smo već pomenuli, jednostavno ćete table rezati pomoću makaza, skalpela ili pomoću modli vaditi oblike koje kasnije možete umetati na druge sveće. Viškove nikako nemojte bacati, jer ako ih ne možete iskoristiti na drugi način onda ih otopite i izlijte od takvog voska nešto što može biti detalj ili čak osnova za novu sveću.

Ne morate svoju kreativnost ostaviti samo na svećama, čak ih ne morate praviti samo za sebe već ih možete upakovati u pamučne vrećice i poklanjati u prilikama kao što su praznici, rođendani... ili poklanjati bez posebnog povoda. Uživajte!

NmI1ODQx