Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

3 načina kako da upotrebite slikarsko platno potpuno dugacije!

21.03.2018

3 načina kako da upotrebite slikarsko platno potpuno dugacije!

Naravno, slikarsko platno je pre svega podloga za slikanje akrilnim i uljanim bojama i najzastupljeniji nosilac štafelajne slike danas. Svi znamo kako izgleda i odlično znamo i kako se koristi, međutim, mi kreativci volimo da običnim stvarima nalazimo neobičnu primenu, pa su se tako pojavile malo drugačije primene i kada je prazno slikarsko platno u pitanju.

Šta je to kod slikarskog platna sjajno kada ga koristite kao polazište za vaše kreativne projekte?

- Lagano je čak i kada je u pitanju platno velikih razmera pa nema preterane brige oko transporta ili prilikom kačenja na zid.

- Idealno ravno i belo dopušta da se sa njim igrate kako poželite – da dodate samo detalje a veći deo ostavite prazan ili da ga bojite na bilo koji način bez dodatnih priprema i premaza.

- Takođe, kada zatreba lako ćete ga bušiti i rezati u odnosu, na primer, na drvenu tablu.

- A ako uzmete platno kod kog su ekserčići koji drže platno pozadi, možete ga izložiti i bez ukrasnog rama ili bilo kakvih korekcija. 

Sretali smo se sa različitim idejama – slikarsko platno kao paravan ili pregrada, slikarsko platno sa ručnim vezom, platno sa nalepljenim suvim biljkama poput herbarijuma na zidu, i tako dalje. Ali su nam ove tri ideje bile najzanimljivije pa ih danas delimo sa vama:

Izrezano slikarsko platno kao romantična zidna dekoracija

Ovo je način da brzo a efektno ukrasite svoj dom. Posebno će pasati vašoj dnevnoj sobi ako je uređena u modernom stilu i svetlim bojama, mada, ako nađete odgovarajući motiv i prilagodite boju može odgovarati bilo kom tipu enterijera. Nekoliko je stvari na koje morate obratiti pažnju kada pravite ovakvu zidnu dekoraciju, ali je, generalno, prilično jednostavno.

Biće vam potrebno slikarsko platno koje je postavljeno na ram i na sebi ima premaze tako da je u beloj ili crnoj boji. Savetujemo da kupite ono koje je već spremno jer je ono idealno zategnuto i sigurno čisto, dok ukoliko kupite letvice i platno u rolni može se desiti da ne savijete uglove kako treba ili da vam se platno nabora i isprlja tokom zatezanja. Potreban vam je oštar skalpel ili specijalan nož za rezbarenje, a takođe i skica (ili odštampan motiv) i grafitna olovka.

Obavezno crtež prenesite na zadnju stranu platna, a sa zadnje strane ga i režite. Ukoliko želite da to bude tekst, na primer, vodite računa da skicu morate okrenuti kao u ogledalu pre nego je precrtate na zadnju stranu platna. Kako se ne biste zbunili i odrezali delove koje ne treba, možete prethodno olovkom išaratii sve one koji se trebaju izrezati van.

Sat na slikarskom platnu

Totalno luckasto, priznaćete. Osim što možete oslikati platno kako god poželite ili na njemu ispisati tekst, možete ga ukrašavati i lepljenjem raznih papira, salveta, ili kakvih sitnica poput dugmadi i perlica. A onda jednostavno napravite rupicu na mestu gde želite da postavite mehanizam, provucite i prilepite ga lepkom ili toplim silikonom za platno sa zadnje strane, namestite kazaljke i baterije i okačite na zid.

Ono na šta vam moramo skrenuti pažnju jer se ipak radi o platnu koje je elastično ali i nežno - birajte što lakše mehanizme, sa što manje baterija, kako težina mehanizma ne bi deformisala platno. To je jedini problem koji se može pojaviti kada realizujete ovu simpatičnu ideju.

Slikarsko platno umesto lampe

Kada smo već kod bušenja rupica na platnu, možete ih izbušiti puno i u svaku od njih ubaciti lampicu (lampice koje inače koristite za novogodišnju dekoraciju) i tako dobiti diskretno osvetljenje u svom prostoru. Za razliku od sve prethodne ideje koje su samo dekorativne, ovo je i praktično rešenje.

Idealno kao praznična dekoracija ali i kao osvetljenje koje možete koristiti svakodnevno. Razmislite o ovoj varijanti ako tražite osvetljenje za sobu vaših mališana - uz malo mašte i truda to će biti dobar način da se oteraju svi strahovi od mraka.

Složićete se sa nama još i oko ovoga, sigurno - zidne dekoracije su sjajan poklon jer su gotovo večne, a uvek su tu, na oku, da podsete na onog ko ih je poklonio (a u ovom slučaju i napravio).

YzUwMjAz