Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Šta je i kako se koristi sintetička smola za efekat slonovače?

23.08.2017

Šta je i kako se koristi sintetička smola za efekat slonovače?

Ovog puta smo rešili da vas upoznamo sa jednim od najnovijih proizvoda brenda PENTART. Pozitivno nas je iznenadio svojim mogućnostima i originalnošću, tako da smatramo da zaslužuje ceo današnji tekst samo za sebe.

 

 

U pitanju je dvokomponentna masa za izlivanje, čije karakteristike će odgovarati onima koji uživaju u pravljenju nakita, ali i onima koji vole dekupaž tehniku ili bilo koji vid ukrašavanja sitnica za enterijer jer, možemo slobodno reći, detalji u ovom materijalu daju predmetu na kom se nađu elegantan i skupocen izgled. Ovaj proizvod je namenjen uglavnom pravljenju finih elemenata te zato dolazi u manjem pakovanju i što se nas tiče - to mu je jedina mana. Krajnji rezultat je bež, sjajna i glatka površina - zaista verna imitacija slonovače, pa ako niste vrsni poznavalac može se desiti da vas ovaj materijal zavara svojom čvrstinom i plemenitom bojom.

 

 

Kako se koristi?

Možete je koristiti za izlivanje oblika pomoću kalupa, možete je koristiti kao masu za popunjavanje šupljina u medaljonima ili sličnim komadima, a možete je izliti i na ravnu podlogu, ostaviti da se delimično stegne pa je rezati u trake ili pak rezati od nje oblike pomoću ukrasnih bušilica. U svakom slučaju, mogućnosti su velike zbog jedinstvenog načina upotrebe, zbog faze nakon 30 do 40 minuta sušenja u kojoj je masa poprimila oblik ali je i dalje otvorena za fino oblikovanje, kao i zbog toga što ne zahteva pečenje kako bi postala čvrsta i otporna.

 

 

U pakovanju se pored dve bočice sa komponentama (A i B) nalazi i pribor potreban za njihovu pripremu. Tečnosti ćete odmeriti i pomešati u razmeri 1:1 (jedan deo A i jedan deo B komponente), sjediniti i sipati u kalup, uliti u šupljinu u kojoj želite da ostane ili pak izliti na plastificiranu ravnu površinu. Nekoliko puta lagano kalup udarite o sto, kako bi mehurići vazduha izašli napolje ukoliko su se stvorili tokom mešanja. Nakon 30 do 40 minuta na sobnoj temperaturi masa će biti dovoljno čvrsta da je možete izvaditi iz kalupa ili odlepiti od podloge, ali će još uvek biti mekana i elastična kako biste mogli dodatno da je oblikujete ili sečete. Za 2 do 3 sata, zavisno od veličine izlivene figure, postaće potpuno čvrsta i njen izgled više nećete moći da menjate. Jedini način za obradu postaje fina šmirgla kojom možete ublažavati ivice ili neravnine.

 

 

Još jedna mogućnost i još jedna vrata otvorena za kreativnost jeste dodavanje boje – masu možete obojiti dok je u svežem stanju tako što ćete u nju sipati neku od tečnih boja na bazi alkohola ili dodati boju u prahu kakva je, na primer, Metalik pigment prašak. Sa druge strane, ako vam je cilj da boja bude samo na površini ili da ukras bude delimično obojen, možete koristiti akrilne boje ili sprejeve na akrilnoj bazi. A voštane paste kao i tečni metali su tu ako želite metalik efekat ili efekat starine.

 

 

Još nekoliko saveta

Za dobre rezultate je najbitnije da imate odgovarajuće kalupe – potrebni su vam kalupi od silikona ili mekane plastike jer iz čvrstih kalupa dobijeni oblik ne biste mogli da izvadite a da ga ne oštetite.

Ako masu izlivate na ravnu površinu povedite računa da bude plastificirana (neupojna) i glatka. Sa hrapave i upojne podloge nećete uspeti da je odlepite.

Ova smola se brzo steže pa se porudite da pripremite samo količinu koja vam je potrebna u tom trenutku, jer ono što ostane van bočica i osuši se postaje neupotrebljivo. Trebala bi da bude izlivena najkasnije 15 minuta nakon što ste dve komponente pomešali.

Komponente čuvajte u originalnim, dobro zatvorenim bočicama, jer su osetljive na svetlost i vlagu.

Nije na odmet da za rukovanje sa ovom smolom koristite zaštitne rukavice kako vaša kože ne bi došla u dodir sa njom. Tako ćete smanjiti mogućnost za pojavu iritacija, koje su moguće kao reakcija na neki od sastojaka iz smole.

 

 

 
M2IzYj