Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Sve što treba da znate o transfer tehnici

06.09.2017

Sve što treba da znate o transfer tehnici

Na tržištu postoji nekoliko različitih transfer proizvoda za prenos otštampanih slika na površine poput drveta, stakla, keramike, plastike, tekstila ili sličnih materijala. Obično se koriste kao dopuna dekupažu ili u slučajevima kada podloga ili papir na kom je motiv ne odgovara klasičnoj dekupaž tehnici. Ovi proizvodi mogli bi se podeliti u dve grupe po načinu primene i važno je da ih razlikujete kako pri kupovini ne biste napravili grešku, jer ne samo da se drugačije koriste već se i izgled dobijenih rezultata razlikuje. Obzirom da je uz dekupaž i transfer tehnika dobila na popularnosti, verujemo da ste sa njom već upoznati, ali isto tako verujemo i da će vam neke od informacija iz našeg današnjeg teksta biti nove i od koristi.

 

 

Lepkovi i gelovi za transfer

Način upotrebe može se minimalno razlikovati zavisno od proizvođača, ali je sasvim sigurno da će vam uvek pored lepka ili gela za prenos motiva i predmeta na kom želite da se nađe, biti potreban i sam motiv. To može biti isečak iz novina i časopisa ili bilo koja fotografija otštampana na laserskom štampaču. Trebaće vam i četka za nanošenje lepka, lenjir/plastična kartica ili šta slično, komad sunđera i posuda sa vodom.

 

 

Lepkom ili gelom za transfer ćete premazati podlogu, zatim ćete istim lepkom premazati i otštampanu sliku i licem je zalepiti na mesto gde želite da ostane. Potom je potrebno da lenjirom pažljivo istisnete sve mehuriće vazduha koji su se zadržali između podloge i papira i ostavite da se dobro osuši (12 - 24 sata, zavisno od lepka, pratite uputstva proizvođača). Kada je potpuno suvo, vlažnim prstima ili sunđerom ćete prelaziti poleđinu papira laganim kružnim potezima kako bi papir omekšao i počeo da se guli. Skidanje papira je deo koji nije posebno zabavan i može potrajati jer morate to da radite oprezno i lagano kako ne biste oštetili samu sliku, ali će se isplatiti, sigurni smo. Poslednji korak je još jedan tanak sloj lepka preko dobijene slike, a završni sloj može biti i akrilni lak kojim ćete sve dodatno zaštititi.

 

Saveti:

Podloga na koju ćete motiv preneti može da bude glatka drvena površina, staklo, plastika, tekstil koji se ručno pere, keramika ili porcelan. Naravno, trebalo bi da bude čist, bez prašine i masnoća.

Obratite pažnju na to da slika mora da bude otštampana na laserskom štampaču kako se boje ne bi razlivale kada je premazujete lepkom.

Ukoliko motiv koji prenosite sadrži tekst ili brojeve, moraćete da napravite i otštampate inverznu kopiju i nju iskoristite, sem ako natpis „kao u ogledalu“ nije vaša ideja.

Možete se poslužiti fenom da ubrzate proces sušenja.

Naići ćete na lepkove posebno napravljene za transfer, ali ćete naići i na informacije da iste rezultate možete dobiti i sa bilo kojim dekupaž lepkom ili lepkom za drvo. Ukoliko imate mogućnosti pametnije je da nabavite proizvod koji je namenjen za prenos fotografija jer je sa njim jednostavnije i sigurnije raditi, prilagođen je potrebama ove tehnike.

 

 

Tečnosti za transfer

Najpoznatiji iz ove grupe proizvoda jeste Rastvor za transfer brenda Pentart. Ovakvim tečnostima možete da prenesete/prekopirate bilo šta otštampano laserskim štampačem na običnom papiru, a podloga može da bude drvo, komad tekstila ili hobi guma.

Ako se odlučite za ovu varijantu potreban vam je rastvor, podloga, otštampan motiv, štapić sa vatom ili samo komad vate, drvena špatula ili kašika, kao i pegla ukoliko transfer radite na tekstilu.

 

 

Odštampanu sliku licem okrenite ka podlozi i precizno je postavite tamo gde želite da se preslika. Pričvrstite selotejpom kako se ne bi pomerala tokom rada, a onda štapićem umočenim u rastvor kvasite poleđinu papira. Kada ste naneli transfer kašikom ili drvenom špatulom pređite preko cele površine papira i to tako kao da ga glačate, uz blagi pritisak. Kada pomerite papir na podlozi će ostati otisak, sačekajte da se prosuši pa ga prelakirajte nekim od akrilnih lakova. Na ovaj način možete prenositi crno-bele, ali i slike u boji.

 

 

Saveti:

Potrudite se da drvena površina bude glatka i suva, bez masnoća i prašine.

100% aceton može biti alternativna tečnost za transfer. Koristi se na potpuno isti način, ali nekada može dati bled otisak pa je potrebno više utiskivanja špatulom.

Ako koristite tekstil neka bude opran bez dodavanja omekšivača i lepo raspeglan. Takođe, u ovom slučaju dobijeni otisak nećete fiksirati lakom, već tako što ćete ga prepeglati preko papira za pečenje na umerenoj temperaturi.

Ako je motiv većih dimenzija savetujemo da radite deo po deo. Ovakvi rastvori brzo isparavaju pa se može desiti da površina na koju ste prvo naneli tečnost bude već suva dok stignete do kraja, pa biste dobili loš i bled otisak.

 

 

 
MTlhZDZm