Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Koje sve vrste papira za dekupaž postoje

13.09.2017

Koje sve vrste papira za dekupaž postoje

Dekupaž... I vama su, verovatno, prva asocijacija salvete. Ali znate li čime to još sem njih možete da se poigrate u ovoj tehnici?

Iako su najpopularnije i najčešće korišćene, u nekim slučajevima salvete za dekupaž nisu najbolje rešenje zbog toga što su tanane i postanu providne u dodiru sa dekupaž lepkom, pa nalepljene preko tamnijih boja ne izgledaju tako kako ste planirali. Nekada vam je, dakle, potreban deblji papir, nekada specifičan motiv koji niste našli otštampan u veličini koja vama treba, nekada će vam pasti na pamet da fotografijom iz svoje arhive ukrasite predmet i date mu tako posebnu vrednost... Zato ćemo vas u današnjem tekstu upoznati upravo sa tipovima papira koji se mogu koristiti za dekupaž, kao i sa karakteristikama i mogućnostima svakog od njih.

 

 

Pirinčani papir

Pirinčani ili rižin papir je nešto puniji i čvršći od salveta. Naći ćete ga sa različitim motivima, obično u dimenziji 30x40 cm ili većoj, tako da je pogodan ako ukrašavate veće površine. Fin je, tanak i mekan te lepo prijanja na svaku podlogu, a neće se dešavati da imate problema sa stvaranjem nabora ili sa cepanjem prilikom lepljenja.

 

 

Najlakše ćete oblike „rezati“ ako iscrtate oko njih mokrom četkicom - to će opustiti papir i lagano ćete ga cepkati po iscrtanoj liniji. Naravno, ako poželite precizno izrezane motive, to ćete bez problema moći da uradite makazama. Naredni korak je lepljenje - rad sa ovim papirom tražiće veću količinu lepka nego kada radite sa salvetama. Najbolje će biti da podlogu prvo premažete lepkom za dekupaž, postavite papir i prstima istisnete mehuriće vazduha, zatim premažete još jedan sloj lepka laganim, kružnim potezima od sredine ka krajevima papira, koristeći se mekom četkom. Jedna od dobrih strana koje olakšavaju baratanje pirinčanim papirom je ta što mu je potrebno više vremena da se natopi i omekša nego što je potrebno salvetama, pa imate mogućnost i da ga pomerate ako isprva niste sve dobro postavili. Po nanošenju lepka postaje transparentan i zato je najbolje da kao podlogu koristite svetlije boje kako bi odštampan motiv došao do izražaja.

Dekupaž papir

Ono što dekupaž papir razlikuje od ostalih i ono što je najbolje kod njega je da neće postati providan kada ga zalepite, već će boje ostati takve kakve su bez obzira da li ste ga nalepili preko svetle ili tamne podloge. Možda će vam zaličiti na ukrasni papir za pakovanje, ali znajte da se od njega razlikuje po sastavu – premazi koje ovaj papir na sebi ima prilagođeni su dekupaž tehnici.

 

 

Ovde ćete morati motiv precizno da izrežete makazama jer cepkanje neće dati dobre rezultate – s obzirom da papir nije transparentan dobili biste neuredne ivice što nikako ne bi izgledalo dobro (osim ako se poslužite akrilnom bojom i sunđerčićem kako biste ih naknadno prekrili i napravili lep prelaz). Dekupaž papir je potrebno potopiti u činiju sa vodom kako bi omekšao i kasnije bolje prijanjao na podlogu, nakon par minuta izvadite ga i ostavite na suvoj krpi ili ubrusu da upije višak vode. Lepak ćete premazati i ispod i preko papira, a kada je sve potpuno suvo premažite i slojem laka. Prilikom lepljenja obavezno prstima istisnite sav vazduh koji je ostao zarobljen ispod papira kako vam on kasnije ne bi pravio neravnine.

Salvete za dekupaž

Verujemo da nema potrebe da vam pišemo o karakteristikama salveta i načinu na koji se one režu i lepe, jer sasvim sigurno to sve odlično znate. Samo ćemo sa vama podeliti nekoliko saveta koji provereno funkcionišu:

Znate da se kod salveta koristi samo gornji sloj na kom je štampa najjača, ali savetujemo da prvo izrežete ili iscepkate ono što želite, pa tek onda odvojite slojeve - tako će rezanje biti jednostavniji posao. Ostale slojeve nemojte bacati već ih iskoristite za brisanje četkica, špahtli i slične stvari.

 

 

Za lepljenje salveta nije neophodno da lepak nanesete ispod salvete. Obzirom da su jako tanke, lepak će svakako prodreti do podloge i ako ga premažete samo preko salvete. Na ovaj način ćete sebi olakšati posao jer nekada ume da bude teško postaviti salvetu na svež lepak bez gužvanja, pogotovo kada lepite veće komade.

Ipak, ako vam je sigurnije da lepak nanesete i na podlogu, poslužite se elektricitetom – deblju foliju (onu od koje se izrađuju fascikle, na primer) protrljajte o svoju kosu ili o nešto vuneno, kada prislonite na salvetu koju želite da zalepite ona će se prilepiti za foliju i tako ćete moći bezbedno da je prenesete i postavite na podlogu koju ste prethodno premazali lepkom, a da ne dobijete neželjene nabore.

Štampa na papiru

Osim što ćete pronaći pirinčani papir, dekupaž papir i salvete koje na sebi već imaju sliku, možete i sami otštampati na njima bilo šta. Međutim, prazan pirinčani ili dekupaž papir je teže naći na našem tržištu, pa se možete poslužiti i običnim belim papirom za štampanje, pelir ili sličnim papirima sa malom gramažom, ali i salvetama ili papirnim ubrusima.

Najpoželjnije je da štampa bude urađena na laserskom štampaču kako se boje ne bi razlivale kada kasnije na papir nanesete lepak. Ako vam kojim slučajem laserski štampač nije dostupan, možete pokušati i sa „ink jet“ štampačem koji najverovatnije imate kod kuće, ali da se boje ne bi razlivale otštampano prepeglajte između dva lista papira za pečenje i tako fiksirajte boju. Načuli smo još i da će nekada biti dovoljno da otštampano samo isprskate nekim od fiksativa ili lakom za kosu, pustite da se osuši i onda nastavite sa uobičajenom procedurom lepljenja, pokušajte.

 

 

Kada koristite neki od ovih tananih papira, savetujemo da ih na krajevima prvo selotejpom pričvrstite na deblji papir pa ih zajedno ubacite u štampač, inače će se pogužvati unutra. Sem što ćete upropastiti papir, možete tako zaglaviti štampač.

Ako planirate da motive štampate na standardnom papiru za štampanje i ako vam pri lepljenju smeta njegova debljina i čvrstoća, poslužite se trikom potapanja papira u vodu, tako će omekšati. Naravno, ostavite ga nakon toga neko vreme na ubrusu kako bi se ocedio višak vode. Ako vam takav papir i dalje nije zgodan za rad, možete ga stanjiti pomoću selotejpa – zadnju stranu odštampanog motiva izlepite jakim selotejpom i potom ga lagano skidate, a sa njim će se skidati i sloj papira.

 

 

Novine, stare geografske karte, rukopise, fotografije i sve to što vam je palo na pamet takođe možete iskoristiti jednostavnim lepljenjem, ali ih možete na površinu preneti i pomoću nekih od proizvoda za transfero tome smo govorili prošle nedelje što možete takođe pročitati na našem blogu.

 

 
MDRlMDZjM