Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Sve što treba da znate o boji sa efektom table

20.09.2017

Sve što treba da znate o boji sa efektom table

Evo prilike da se podsetite školskih dana! Sa proizvodom Chalkboard paint (Boja sa efektom table) možete bilo koju glatku površinu pretvoriti u tablu za pisanje i crtanje kredom ili kreda markerom. U pitanju je boja na akrilnoj bazi tako da će odgovarati različitim površinama kao što je papir, karton, drvo, zidovi, gipsani ili glineni predmeti. Kako bi ostala trajna važno je da podloga na koju je nanosite bude suva i čista, bez masnoća i prašine, ali je uz to jako bitno i da površina koju bojite bude ravna i glatka kako bi kasnije kreda ostavljala jasan trag i efekat bio potpun.

Sjajno je to što ovakvu boju možete naći u više nijansi pa tabla ne mora biti dosadno zelena ili crna. A postoji čak i lak za efekat table koji možete premazati preko svake akrilne mat boje i tako napraviti zanimljive ukrase za svoj dom. Evo nekih ideja koje su nama zapale za oko:

 

 

Pretvorite svoj frižider ili front kuhinjskog elementa u tablu za crtanje. Ostavite svojim ukućanima poruku o tome šta je danas na jelovniku, upozorite ih na važne obaveze ili samo nacrtajte nešto što će im ulepšati dan. Ipak, prvo dobro razmislite da li ovo želite kao trajno rešenje jer boju kasnije ne možete skinuti.

 

 

 

Evo predloga kako da vam posle žurke ne ostane hiljadu i jedna uprljana čaša. Kada je na svakoj uredno ispisano ime onoga kome pripada neće se dešavati da se zagube i pomešaju pa neće biti ni stalnog posezanja za čistim čašama, a pritom izgleda zanimljivo i originalno. Za izvlačenje preciznih granica poslužite se slikarskom samolepljivom trakom. I naravno, izbegavajte pranje ovako obojenih čaša u mašini.

  

 

 

Na korpama i kutijama za odlaganje možete na ovaj način ispisati za šta su namenjene i tako sebi i svojim ukućanima olakšati potragu za sitnicama i njihovo vraćanje na mesto. Pustite mališane da sami napišu ili nacrtaju šta u kojoj od kutija za igračke stoji, možda im tako učinite sakupljanje igračaka zabavnije.

 

 

Napravite sebi kutak za planiranje, tačnije – zid za planiranje. Ovako će vam možda obaveze lakše pasti, pogotovo ako koristite krede u boji da razveselite i one najdosadnije poslove, a na kraju nedelje ili meseca ih jednostavno obrišite vlažnom krpom pa krenite sa ispisivanjem novih. Iskoristite ovaj zid i za motivacione poruke ili stvari koje treba memorisati tokom spremanja ispita (formule, datumi...).

 

 

Saksije sa začinskim biljem – budimo iskreni, začinsko bilje ne držimo u kuhinji samo kako bi nam bilo pri ruci kada kuvamo, već i zbog toga što lepo izgleda, a zelenilo osvežava prostor. Da bi izgledalo još bolje uredite i same saksije pomoću ovih boja i na svakoj ubeležite o kojoj biljci je reč. Istu stvar možete napraviti i na teglama za suve začine, crna mat boja će im dati eleganciju, a kredom ispisan tekst šarm modernog uređenja.

 

 

Ne sumnjamo da i vaši klinci vole crtanje po zidovima. Do sada su to radili krišom od vas, a šta mislite, kako bi reagovali kada biste im napravili zid na kom je crtanje dozvoljeno? U ovom slučaju je naročito dobro što možete naći i druge nijanse osim zelene i crne koja nije adekvatna za prostor za decu, pa zid može biti u roze, plavoj ili žutoj boji.

Znamo da je ono što vas najviše muči količina boje koja vam je potrebna kako pri nabavci ne biste kupili previše, ali ni premalo boje. Nije jednostavno odrediti jer utrošena količina zavisi od toga koliko podloga upija ili ne upija boju podloge, od njene obojenosti, od toga da li je nanosite četkom ili valjkom, ali i od gustine koja može biti različita zavisno od proizvođača. Možete se voditi time da će vam za 1 kvadratni metar biti potrebno oko 100 ml boje, ali je ovo samo okvirna procena te imajte uvek rezervu pri ruci.

Još nešto oko čega verovatno niste sigurni jeste i koliko slojeva boje je potrebno. Ukoliko je boja ređa, a podloga kontrastna u odnosu na nijansu koju ste odabrali, moguće je da će vam trebati dva ili tri sloja kako bi podloga bila potpuno pokrivena i kako potezi četke ne bi bili vidljivi. Dok kod gušće boje i premaza valjkom može biti sasvim dovoljan jedan sloj. Pustite boju da se osuši pre nanošenja svakog narednog sloja i biće vam jasno kada je posao gotov – onda kada ste zadovoljni izgledom.

 

 
NGJjMD