Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Šta je Scrapbooking i kako se radi?

27.09.2017

Šta je Scrapbooking i kako se radi?

Pojava digitalne fotografije, društvenih mreža i elektronske pošte je učinila da zaboravimo na spomenare, dnevnike, leksikone i na slanje pisama i čestitki na onaj klasičan način. Poenta jeste ista, ali morate da priznate da je osećaj potpuno drugačiji - ima nečeg posebnog u listanju velikih albuma sa fotografijama, ili u otvaranju kutije pune požutelih čestitki, pisama i kojekakvih dragih sitnica i njihovo iščitavanje. Scrapbooking je oživeo upravo za vas koji uživate u čuvanju opipljivih uspomena.

Scrapbook (u bukvalnom prevodu - knjiga od otpadaka/isečaka) i scrapbooking kao hobi postoji dosta dugo, verovali ili ne počeci bavljenja ovom zanimacijom dosežu čak u XVI vek. Tada je takva knjiga predstavljala zbirku u kojoj su se mogle naći pesme, pisma, recepti ili kakve druge prepiske koje su imale sentimentalnu vrednost za onog ko ju je napravio. Zatim se pojavljuje kao ukrašena knjiga u koju su se mogli upisati vaši prijatelji i ostaviti vam posvećen stih - nešto poput naših spomenara, a sa dolaskom fotografije dobija i ulogu fotoalbuma. Današnji scrapbook bismo mogli definisati kao knjigu uspomena, bez obzira da li ste na šarene stranice ispisivali vama drage stihove i uz njih zalepili po koju fotografiju (journaling), ili su stranice pune slika iz određenog perioda vašeg života, sa podsećanjem na trenutak u kom je svaka od njih nastala (scrapbook album).

Šta je potrebno za početak scrapbookinga?

Na prvom mestu potrebna vam je volja, mašta i ideja, a o priboru i metrijalu ne biste trebali razmišljati puno jer sve što vam je potrebno da biste iseckali svoju prvu knjigu uspomena sasvim sigurno već imate kod kuće. Naravno, za ozbiljnije rezultate potreban je i ozbiljniji pribor i materijal, ali će vam sve to biti mnogo jasnije posle prve ili druge napravljene knjige kada budete pronašli svoj stil, tako da nemojte žuriti sa velikom nabavkom. Šta je, zapravo, neophodno za početak:

  • Makaze za papir i skalper (svoj pribor možete kasnije dopuniti i ukrasnim makazama i bušilicama)
  • Lepak – odaberite bilo koji lepak namenjen lepljenju papira, a ukoliko planirate da vaše stranice sadrže i ukrase koji nisu od papira (trake, nitne, perle) najbolje će biti da imate i pištolj sa toplim lepkom koji je idealan za brzo pričvršćivanje takvih sitnica
  • Papiri različitih debljna, tekstura i boja – pri kupovini ćete naići na mnoštvo različitih papira za dekoraciju, pirinčanih papira i salveta sa motivima, ali iskoristite i ono što već imate kod kuće (papiri i ukrasne trake od poklona, staru dugmad, dekorativne kese, pisma, čestitke, karte sa koncerta...)
  • Trake – bilo da su satenske, papirne, sa šljokicama ili bez... kada budete imali jasnu ideju o svojoj knjizi uspomena, o njenoj formi i bojama, potraga za materijalima će biti najmanji problem
  • Tu su i nitne, dugmad, perlice, kristali, kao i različite drvene sitnice koje možete obojiti i doraditi i tako svoju knjigu učiniti još posebnijom

Kako nastaje?

Ne postoji uputstvo po kome se scrapbook mora praviti, niti pravilo kako bi trebao da izgleda, samo namena je ono što ih sve povezuje – čuvanje uspomena.
Kada se odlučite šta će biti tema vaše knjige (određeno putovanje, osoba, prijateljstvo, vaš ljubimac...), odaberite na koji način ćete knjigu formirati – možete uzeti svesku čije ćete stranice oblagati dekorativnim papirima i na njih kasnije dodavati fotografije, ispisivati tekst i lepiti različite detalje, a možete od debljeg papira i kartona sami napraviti stranice i korice svoje knjige (probušite ih bušačem za papir i povežite kanapom, alkama ili spiralom) tako da uvek možete dodavati nove stranice.

Najdraže fotografije i sitnice koje vas podsećaju na događaj ili osobu kojoj je scrapbook posvećen rasporedite i lepite na stranice, ali se trudite da čitava knjiga ima istu ideju, da stranice čine skladnu celinu i da bude prepoznatljivo vaša. Hoće li je povezati to što ćete se odlučiti za samo nekoliko boja, to što će se na svakoj stranici provlačiti motiv čipke, dugmad raznih boja ili ćete pak oslikavati detalje, na vama je da odlučite.

Ne ostaje vam drugo nego da probate i poigrate se. Ako vam se dopadne proces nastanka ovakve knjige, ako primetite da uživate, da vas opušta i čini srećnim – sjajno, pronašli ste novi hobi!

 

 
MDdmN