Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Jeste li čuli za marbling, suminagaši, mramornu ili ebru tehniku?

04.10.2017

Jeste li čuli za marbling, suminagaši, mramornu ili ebru tehniku?

Sigurno ste čuli neki od ovih naziva i sigurno ste se sreli sa ovom tehnikom jer je i na našim prostorima jako popularna poslednjih godina. Nekad vam se možda učini kao da zainteresovanost za nju jenjava, ali uvek oživi u vreme praznika kao sjajan način za ukrašavanje novogodišnjih kugli, farbanje jaja ili šaranje noktiju. Naravno, može da pruži mnogo više od ukrašavanja sitnica i nepravedno je okarakterisati je samo kao igru sa bojama, jer ako se na ozbiljnijem nivou pozabavite mramornom tehnikom i posvetite joj dovoljno vremena za uzvrat ćete dobiti zaista sjajna dela koja zaslužuju ram i mesto na zidu.

 

 

Inače, nastala je davno, prošetala svim kontinentima i sa svagog ponela drugi naziv i neku specifičnost. Marbling (u prevodu sa engleskog jezika moglo bi biti imitiranje mramornih šara), ebru (persijski: ebru – oblak; abi-ru – lice vode ) ili suminagaši (sa japanskog – plutajuće boje) se može objasniti i uporediti sa odnosom ulja i vode - ako u vodu dodate kap ulja, ono će ostati da pliva po površini. Isto tako, ako u vodu kapnete boju koja je na bazi ulja, boja će ostati na površini u ograničenom krugu i to je upravo ono na čemu se ova tehnika zasniva. U nekim oblicima ove tehnike umetnici u vodu dodaju posebnu supstancu koja je učini gušćom i ne dozvoljava boji da se razliva. Takođe, postoje varijacije i na temu sastava boja, ne moraju biti isključivo da bazi ulja i rastvarača ali se u zavisnosti od toga voda drugačije prirprema.

 

 

Danas, naravno, na tržištu postoje i specijalizovane boje za mramorni efekat. Uglavnom se napravljene tako da ih mogu koristiti i deca i amateri i profesionalci na vrlo jednostavan način. Hobby Line Magic Marble su jedne od njih i evo šta vam pored samih boja potrebno i kako se zapravo koriste:

Šta je potrebno ako koristite Hobby Line Magic Marble boje ili boje poput njih?

  • Široka i plitka posuda (poput pleha) u koju ćete sipati vodu sobne temperature i ostaviti 10 do 15 minuta kako bi se slegao kamenac i mehurići
  • Drveni štapić
  • Predmet koji želite da ukrasite (može biti od drveta, plastike, papira ili kartona, a može to biti i svilena marama, neki drugi tekstil, ili jednostavno list glatkog papira na koji ćete preslikati boju)

 

 

Na koji način se koriste?

U posudu sa vodom ćete dodavati boju u kapljicama, obzirom da boja treba da ostane na površini vode poželjno je da bočicu sa bojom spustite što niže (možete se poslužiti pipetama ako se vaše boje nalaze u teglicama). Svaku sledeću kap boje možete stavljati na prethodnu ili pored nje, one se svakako neće mešati već će ostajati u svojim krugovima. Drvenim štapićem ili šilom možete boje na površini pomerati, kvariti krugove i formirati drugačije oblike. Možete to uraditi brzo i prepustiti rezultat apstraktnim slučajnostima ili se posvetiti stvaranju prepoznatljivih formi poput listova i cvetova. Kada ste zadovoljni kompozicijom na površini vode, sledeći korak je preslikavanje boje – ako koristite papir ili tkaninu dovoljno je da je samo lagano položite na površinu, podignete i uz ivicu posude ocedite višak vode, ali ako želite sliku na drugačijem predmetu (šolji, kugli od stiropora...) morate ga uroniti u vodu i njime praktično pokupiti boju. Potom ostavite boju da se suši, potrebno joj je oko pola sata, i to je sve.

 

 

Oni koji imaju vremena za eksperimentisanje i spremni su za moguće neuspehe, mogu probati da rade sa lakovima za nokte po istom principu. A svojim mališanima možete da napravite zanimaciju kojom se dobijaju slični efekti sa penom za brijanje i tečnim bojama za kolače – na sloj pene za brijanje nakapajte boju, napravite šaru štapićem i preko toga postavite papir, a kada papir podignete i sa njega uklonite višak pene ostaće vam zanimljiva šara.

 

 

Još nekoliko saveta:

  • Ako planirate boju da preslikate na papir ili tkaninu odgovaraće vam plitka i široka posuda sa vodom, ali ako želite da obojite predmet poput kugle od stiropora imajte na umu da posuda mora da bude dovoljno duboka kako biste u nju uronili čitavu kuglu.
  • Kada mešate boje kako biste dobili jedinstvenu šaru, trudite se da to radite lagano i samo po površini.
  • Kvalitet vode može uticati na rezultate, pa ukoliko primetite da nešto ne štima pokušajte koristeći flaširanu vodu.
  • Otkrićemo vam i da za zgušnjavanje vode možete dodati u nju malu količinu lepka za tapete. Po gušćoj vodi ćete bolje kontrolisati kretanje boje, pa neka to bude vaš eksperiment.
  • Pre nego što iskorišćenu vodu prospete, papirom ili ubrusom pokupite svu boju sa površine. U suprotnom će se boja zalepiti za lavabo ili će vam wc šolja biti u veselim bojama neko vreme.
  • I koristite rukavice kako ne biste šetali sa bojom na prstima narednih dana.

 

 
ZDc1OTRlM