Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

5 manje uobičajenih ali veoma korisnih stvari za vaš hobi kutak

08.11.2017

5 manje uobičajenih ali veoma korisnih stvari za vaš hobi kutak

Pošto ste nam pokazali koliko ozbiljnih kreativaca među vama ima, a jasno nam je i da se slažete sa našom tvrdnjom da je hobi važan detalj u životu svakog od nas, rekli bismo da je vreme da sa vama podelimo spisak od pet manje uobičajenih, ali praktičnih stvari za koje smatramo da se moraju naći u svakoj hobi radionici i u svakom malo ozbiljnijem kreativnom kutku. Naravno, ne sumnjamo da se ove stvarčice već nalaze na policama nekih od vas, ali znamo i da ima onih koji su tek u fazi opremanja svojih kutaka i da će im ovakvi saveti biti i te kako od koristi.

Slikarska samolepljiva traka

Slikarska samolepljiva trakakrep traka ili papirna traka, razlikuje se od klasičnog selotejpa po jačini lepka i po tome što je od papira, te se lako cepa. Za kotur ove trake nemojte se hvatati kada želite nešto trajno i sigurno da zalepite jer je njena namena potpuno drugačija. Koristiće vam za bojenje jasno ograničenih delova, za izvlaćenje preciznih linija, a takođe će vam koristiti i kada želite privremeno da zaštitite nešto od prskanja boje ili na kratko prilepite papir na neku drugu površinu tokom tehnike transfera, na primer. Pomoću nje možete brzo i lako napraviti dekorativne slike za svoj enterijer.

 

 

Možda vam se čini da sve to možete i bilo kojom lepljivom trakom, ali znajte da će ovo biti lakši način jer je tajna ove trake u tome da će se lako skinuti sa bilo koje površine (platna, drveta, zida, sa bilo kog papira ili kartona) i neće ostaviti lepak koji može zasmetati u daljem radu, niti će za sobom povući papir i pocepati ga, ili skinuti prethodnu boju. Jedan mali savet: kada je koristite za izvlačenje preciznih linija uvek sačekajte da se boja dobro osuši pre nego krenete sa skidanjem trake.

Pištolj za topli lepak

Investiranje u jednu ovako korisnu stvarčicu bi zaista trebalo da bude na listi svakog kreativca. Radi se o električnom pištolju koji jednostavno uključite u struju, u njega umetnete štapić koji se greje i topi, a pritiskom na "okidač" iz pištolja izlazi vruć, tečni lepak koji je kroz nekoliko sekundi hladan i već je zalepio ono što ste želeli. Sa ovim lepkom igranju nikad kraja jer ga možete koristiti i za pravljenje 3D figura, a zalepiće apsolutno sve što poželite - od papira i tkanine, do metalnih i plastičnih sitnica.

 

 

Njegove dobre strane su što nema nikakvih mirisa i što je lepljenje brz i jednostavan proces, ali mu je loša strana to što se možete vrlo lako opeći ako dodirnete vrh pištolja ili vam otopljeni lepak padne na kožu. Izbegavajte da na ovaj način lepite stiropor, to uglavnom ne bude uspešno jer, kao što znate, toplota i stiropor ne idu zajedno.

Fiksativ u spreju

Ako ste se pitali kako da rešite problem razmazivanja grafitne olovke ili ugljena, ako ste se pitali kako da sredite raščupanu četkicu i ponovo joj date oblik ili kako da vaš filc postane gladak, rešenje bi moglo biti u fiksativu. Kada god je potrebno da nešto učvrstite (pa čak i tkaninu) ili da zaštitite od razmazivanja grafit, pastel ili kakav fini prah na papiru i platnu, pokušajte sa fiksativom u spreju.

 

 

Tajna iz slikarskog i hobi sveta je da hitna zamena fiksativu može da bude lak za kosu. Kako ga verovatno uvek imate kod kuće možda će vam ta informacija biti korisna u nekom stvaralačkom momentu. Naravno, nije potpuno adekvatna zamena, ali jači lakovi za kosu zaista mogu dobro poslužiti.

Sunđeraste četke

Uz široke četke za podlogu savetujemo da, ukoliko ih već nemate, nabavite i sunđeraste četke. Nekada standardna četkica neće ostaviti trag kakav želite, odnosno, ostaviće vidljiv trag a vama je potrebna glatko obojena površina, pa biste je mogli dobiti upravo ovakvim sunđerčićima.

 

 

Islikavanje glatkih prelaza boje, maskiranje ivica salveta ili dekupaž papira, kao i stvaranje posebnih efekata tapkanjem i utiskivanjem krugova različitih dimenzija i boja, takođe je moguće sa ovakvim sunđerima. Nismo se u potpunosti složili da je ovo neophodan pribor u svakoj radionici, ali definitivno jeste neophodan u svakom kutku u kom nastaju dela u tehnici dekupaža.

Aceton

Akrilne boje su gotovo neizbežne u svakoj radionici i bez obzira čime se bavite zatrebaju vam često. Svi dobro poznajemo njihovu prirodu i znamo koliko je sjajno to što posle sušenja postaju vodootporne, ali i to koliko se iznerviramo kada na radnom stolu ostane mrlja od akrilnih boja ili kada uočimo fleku na svojoj garderobi. Sa garderobe je ne možete oprati (možda će se skinuti tek nakon 5-6 agresivnih pranja) dok je sa glatkih površina možete oguliti ali to nije uvek najbolji način.

 

 

Aceton i ksilen su rastvarači koji rastvaraju i akrilne boje. Dakle, skidač laka za nokte može biti prva pomoć kod uklanjanja osušene akrilne boje. Ali budite na oprezu jer on nekada može oštetiti i boju same podloge (uvek testirajte na manje uočljivim delovima). Čak i kada koristite boje drugačijeg sastava neka vam aceton bude na umu, uvek možete prvo probati hoće li on ukloniti fleku jer ga verovatno uvek imate kod kuće, a tek onda posezati za ozbiljnijim i opasnijim rastvaračima.

 

 
Mjk4OWM0