Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Šta je to i zašto je važno imati hobi?

01.11.2017

Šta je to i zašto je važno imati hobi?

Hobijem možemo nazvati aktivnost kojom rado ispunjavate svoje slobodno vreme i u njoj uživate ne očekujući pohvale, nagrade, priznanja, ali ni zaradu. I bez obzira što se vama možda čini da to što potrošite i po nekoliko sati nedeljno u izradi dekupaža na kutiji za nakit, pletenju korpe od starih novina, filcovanju ili slikanju na svili nema poente jer od tako napravljenih sitnica nemate koristi, verujte da je vreme provedeno u kreativnom stvaranju i te kako korisno za vas. Kao što je fizička aktivnost važna za telo, tako je i ovakva vrsta opuštajuće aktivnosti važna za vaš um. A vi se tokom bavljenja svojim hobijem i nakon toga osećate upravo opušteno i rasterećeno, zar ne?

 

 

Zašto je dobro imati hobi?

Sva ispitivanja na temu hobija govore njima u prilog. Pokazuju da ljudi koji se bave aktivnosima koje vole i u kojima uživaju imaju manje verovatnoće da pate od depresije, ređe osećaju bes i češće se smeju. Takođe, kreativniji su, brže pronalaze rešenja za probleme različitog tipa i generalno imaju pozitivniji pogled na svet. Ako razmislite, ovo je sasvim dovoljan broj razloga da ne sputavate sebe da radite ono u čemu uživate i da povremeno uložite u hobi pribor, ali i da nagovorite drage ljude oko sebe da svoj hobi neguju i pronađu ukoliko su ga zagubili.

 

 

Kako negovati svoj hobi

Napravite svoj kreativni kutak - Ako je vaš hobi trčanje ili vožnja bicikla nije vam potreban kutak za kreativnost, million i jedna boja i još toliko ukrasnih tračica, makaza, lepkova i šljokica, dovoljan vam je park i suvo vreme na nakoliko sati kako biste provetrili svoj um i prikupili pozitivnu energiju. Ali ako je vaš hobi nešto sasvim drugo, ako ste kreativac na naš način, poželjno je da imate prostor gde ćete smestiti sav pribor i materijal, gde ćete se smestiti vi sami tokom rada. To zaista može biti samo jedan mali kutak u vašem domu, ugao dnevne ili radne sobe ako nemate uslova za čitavu radionicu.

 

 

Radni prostor treba biti uređen tako da je sve u njemu praktično i na dohvat ruke. Trebalo bi to da bude samo vaš deo, miran i tih kako bi zadovoljstvo bilo potpuno ali i koncentracija maksimalna. Za one koji se zadovoljavaju radom na minijaturama dovoljan je radni sto sa puno fioka ili polica na zidu iz koje lako možete izvaditi i u koju isto tako lako i brzo možete sve složiti. Dakle, nedostatak prostora ne mora biti prepreka, niti sme biti izgovor.

Ne odustajte! Nismo uvek u situaciji da uložimo novac u kupovinu materijala, ali ni to ne sme biti razlog da vaša kreativnost trpi. Mogu se rađati divna dela i iz rolni potrošenog ubrusa, starih konzervi, traka i dekorativnih papira sa otvorenih poklona koje uredno čuvate. A šta je sa svim onim teglama i kesama, pa sa žirovima i šišarkama koje ste sakupili u parku? Svi oni čekaju vašu ideju. Znači, ni ovo nije razlog da svoj hobi zapostavite, nađite način da budete tu kako dobrih tako i onih loših dana.

 

 

Ne dozvoljavajte negativne komentare na račun vaših rukotvorina - Ovo je jedna od najbitnijih stvari u negovanju vašeg načina za ispunjavanje slobodnog vremena. Ne dozvoljavajte da bilo ko na negativan način zalazi u kvalitet vaših dela ili u vašu kreativnost upošte i da vas na taj način pokoleba, budite otvoreni isključivo za dobronamerne savete i pohvale. Vi se time bavite prvenstveno zbog vas samih, zbog uživanja u procesu, a rezultati su manje važni. Uostavlom, vašim najdražima i vašim iskrenim prijateljima će se svaka sitnica koju ste napravili dopasti i biti draga ako je stvorite i darujete sa ljubavlju, ma šta god to bilo.

 

 

Hobi kao posao i zarada - Dobro razmislite ako ikada budete u situaciji da se vaš hobi pretvori u zaradu. Ukoliko vam je dopuna budžeta na taj način ponuđena i potrebna, naravno, prihvatite oberučke jer nema divnije stvari nego da uživate, stvarate i pritom zaradjujete. Ali budite svesni da to više neće biti vaš hobi, to će biti posao, a kao i u svakom poslu povremeno ćete biti pritisnuti rokovima, računima... problema svakako neće nedostajati. Ono što može početi da nedostaje u tom slučaju jeste vaša ljubav, pa vam i ono što ste do tada sa elanom radili i što je bio način da se opustite postane opterećenje. Dakle, potrudite se da od samog starta stvari postavite tako da ovakvim problemima mesta u vašem poslu nema.

A koji je vaš hobi?

 

 
YjQwM