Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako sa farba tkanina sa Javana Batik bojama?

25.10.2017

Kako sa farba tkanina sa Javana Batik bojama?

Jeste li spremni da se poigrate sa Javana Batik bojom za tkanine? Radi se o boji kojom možete napraviti originalne komade garderobe i tekstila uopšte. Sjajno je što nema velikih ograničenja u vrsti materijala kako to obično biva sa bojama namenjenim za tkanine. Možete ih koristiti kako na prirodnim (pamuku, lanu, svili ili vuni) tako i na materijalima koji u sebi sadže sintetička vlakna (preporučljivo je da ih bude do 50%). Osim ideje kako biste komad tekstila ukrasili, biće vam potrebna i hrabrost jer nakon što tkaninu potopite u boju povratka nema. Saznajte kakve mogućnosti sa sobom nosi i dobro proučite način upotrebe kako ne bi bilo iznenađenja ili previše slučajnosti.

 

 

Kako se koristi Javana Batik boja za tekstil

Kao i obično, prva stvar koju treba uraditi je da odabranu tkaninu (koja, kako smo već pomenuli, može biti pamučna, lanena, vunena, svilena, ili mešavina sa do 50% sintetičkih vlakana) operete bez dodavanja omekšivača. Ovaj korak nije neophodan ako ste sigurni da je komad tkanine potpuno čist, ali jeste preporučljiv kako bi se uklonile sve nečistoće koje bi mogle ometati vezivanje boje.

 

 

Pripremite bočicu Javana Batik boje, ili više njih ako želite više boja na istoj tkanini. Jedno pakovanje, odnosno jedna bočica od 70ml može obojiti 200 grama tkanine u jake boje, ili 400 grama tkanine u boju nešto slabijeg intenziteta. Ne morate celu bočicu potrošiti odjednom, naravno, boja je tako pakovana da ako je dobro zatvorite možete je iskoristiti iz više puta. Potrebne su vam rukavice kako i vaše ruke ne bi bile u boji narednih dana, dovoljno velika plastična posuda ili lonac, vrela voda ili šporet na kom ćete vodu zagrevati, gumice ili kanap i bočice sa raspršivačem za posebne efekte – biće vam jasno kroz nekoliko trenutaka.

 

 

Bojenje taknine

Bojenje možete raditi na više načina:

Prvi način je da u posudu stavite komad tkanine i preko nje nalijete vodu čija je temperatura najmanje 50, a najviše 95 stepeni. Temperaturu prilagodite tipu tkanine, a znajte da što je voda toplija boja će biti intenzivnija. U vodu umešajte boju iz bočice i ostavite tako oko sat vremena, ili dok ne budete zadovoljni izgledom tkanine (boja će biti za nijansu svetlija kada se osuši). Dobro bi bilo da tkaninu povremeno okrećete kako bi se ravnomerno obojila, a kada ste sigurni da je boja dovoljno jaka izvadite je i isperite.

Drugi način je bojenje u loncu. U lonac sipajte količinu vode koja će moći potpuno da prekrije tkaninu. Potom vodu zagrevajte do ključanja (na oko 85 stepeni), a onda dodajte boju iz bočice. Ukoliko farbate vunu ili svilu dodajte i 300 ml sirća u vodu. Temperaturu vode dovedite na odgovarajuću zavisno od vrste materijala i tek tada u nju potopite pokvašenu tkaninu. Održavajući temperaturu ostavite tako oko sat vremena, a onda sklonite sa vatre i sačekajte da se ohladi povremeno mešajući. Kada je voda, osnosno boja, mlaka, izvadite tkaninu i ispirajte je pod toplom vodom sve dok bude tragova boje.

Treći način je način za hrabre kreativce - bojenje tkanine uz pomoć prskalice. Tkaninu preklopite ili uvijte kako god želite pa je pritegnite gumicama ili kanapom. Boju pripremite rastvaranjem Javana Batik boje u vodu čija je temperatura prilagođena vrsti tkanine. U bočicu sa raspršivačem sipajte tako rastvorenu boju ili je uzmite špricem pa nanosite parcijalno na delove koje želite obojiti, a izbegavajte one delove koji bi trebali ostati neobojeni. Potom tkaninu uvucite u deblju kesu, dobro je zatvorite i ostavite preko noći. Ujutru isperite mlakom vodom... i to je sve. Možete je i samo do pola potopiti u boju i tako dobiti "ombre" efekat. Kod ovog načina bojenja potrebna vam je vežba i eksperimentisanje sa savijanjem materijala, jer od toga kako ćete ga saviti i uvezati zavisi konačna šara na njemu. Kada shvatite princip po kom funkcioniše, svaki naredni komad biće usprešniji, a svako sledeće bojenje zabavnije.

 


 

Ovo su samo naši predlozi i osnovni koraci, vi se možete prepustiti kreativnosti i koristiti ih kako god vama padne na pamet. Važno je da pratite uputstvo po kom se boja priprema i vodite računa da voda u koju rastvarate boju ima najmanje 50 stepeni, da tkaninu dovoljno dugo ostavite potopljenu ili nakvašenu bojom (oko sat vremena u boji ili 10 do 12 sati u dobro zatvorenoj kesi), izbegavajte čisto sintetičke materijale, kašmir, angoru, mikrofiber i materijale koji teško upijaju tečnost. Obojene komade perite na maksimalo 40 stepeni i obavezno ih odvajajte po bojama. Ako sve to ispoštujete, sjajni rezultati su tu.

 

 

Još jedna važna stvar - kada želite da osigurate postojanost boje (preporučljivo za komade koji se često peru) možete na ovako obojenoj tkanini koristiti Javana Batik sredstvo za fiksiranje boje. Osim što čuva boje od ispiranja, ovo sredstvo čuva i samu tkaninu. Nakon što ste obojen tekstil dobro isprali, ubacite ga u rastvor tople vode i ovog sredstva za fiksiranje. Dovoljno je da 15 minuta odstoji, onda sledi ispiranje, sušenje, peglanje... Uživajte u svom delu!

 

 
Y2ExNz