Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako do savršene šolje uz pomoć markera za porcelan?

18.10.2017

Kako do savršene šolje uz pomoć markera za porcelan?

Malo malo pa je nekome rođendan, neko diplomira ili se zaposli, tu su godišnjice brakova, veza ili prijateljstava, a ni novogodišnji praznici nisu tako daleko dopadalo se to vama ili ne. Šta je zajedničko u svemu tome? Pokloni! I nešto što nas posebno raduje je činjenica da se danas ne cene skupi već originalni pokloni, oni gde je potpuno jasno da ste o njima dugo razmišljali i uložili vreme u potragu za baš tom sitnicom ili čak u njenu izradu kako bi savršeno odgovarala osobi kojoj je namenjena.

Šta to jedan poklon čini originalnim i savršenim? Da li je poklon savršen ako vam, na primer, svakog jutra dok pijete omiljenu kafu ili čaj izmami osmeh i tako ulepša čitav dan? Naravno da jeste. Naša ideja ove nedelje je upravo to – osmeh uz jutarnju kafu, odnosno, šolja koju ćete jedinstvenom i dragom učiniti baš vi.

 

 

Šta je potrebno za realizaciju ove ideje

Šolja - Od materijala potrebna vam je, naravno, šolja. Najbolje je da bude jednostavno bela, a razmišljajte i o njenoj nameni - da li je pravite za nekoga ko radije pije kafu ili čaj, da li je to obično iz male ili velike šolje. Takvu šolju treba dobro oprati toplom vodom i deterdžentom, skinuti sve nalepnice i tragove lepka ako ih ima pa je prebrisati alkoholom.

 

 

Papir i grafitna olovka – U slučaju da niste najsigurniji kako vaša šolja treba da izgleda, tu je olovka i papir na kom ćete napraviti skicu. Takođe, pomoću mekše grafitne olovke (olovke sa oznakom B) nacrtano možete sa papira preneti na šolju. Zadnju stranu papira na kom je crtež išarajte olovkom, papir potom prislonite na šolju i precizno ga namestite tamo gde se treba naći slika, pa preko postojećih linija na crtežu pređite olovkom još jednom. Crtež će biti precrtan i kasnije ćete ga jednostavno oprati sa šolje.

 

 

Marker za keramiku i porcelan – Osim markera za ovu namenu, možete naći i boje koje su tečne, spakovane su u teglice i nanose se četkom. Sami procenite svoju spretnost i da li će vam pranje četkica i palete i eventualni nered predstavljati problem, pa se na osnovu toga odlučite za tečne boje ili markere kojima je jednostavnije i čistije raditi. Birajte proizvode koji su napravljeni baš za crtanje po ovakvom materijalu, jer jedino kod njih je zagarantovano da se neće skinuti već posle nekoliko pranja, kao i to da su bezbedni za upotrebu na posudama u kojima se služi hrana.

 

 

Gotovo da je proces nastanka slike ili natpisa na šolji već jasan, dakle, prilično jednostavno. Vodeći se skicom koju ste precrtali na šolju iscrtajte prvo sve konture pa onda popunjavajte i veće površine ako ih ima. Možete se odlučiti za samo jednu boju ili puno njih... stvar je vašeg izbora i vašeg budžeta. Za sam kraj, najvažnija stvar biće fiksiranje boje u rerni – kod nekih proizvoda je ovaj korak neophodan, kod nekih proizvoljan, a kod nekih je dovoljno  da boju ostavite na vazduhu 2 do 3 dana. Ako je pečenje potrebno, to je obično nakon sušenja od jednog dana tako što obojeni predmet stavite u nezagrejanu rernu na 90 minuta, na oko 160 stepeni. To se, naravno, može razlikovati od proizvoda do proizvoda, pa je najbolje da pažljivo čitate uputstvo i uradite baš kako je tamo napisano.

 

 

Koliko će vam vremena trebati zavisi od toga koliko je vaša zamisao komplikovana i koliko ste spretni. To može da bude posao od 5 minuta ili čitav projekat na kome ćete raditi nekoliko sati, ali rezultat ne mora zavisiti od utrošenog vremena. Kao što smo već pomenuli, najvažnije je da to što ste na šolji napisali ili nacrtali bude toliko magično da može svakog dana iznova da izmami osmeh. Nekad će biti dovoljna samo jedna reč koja je tajna šifra vaše najbolje prijateljice i vas, možda će to biti ime grada gde ste se vaša devojka i vi prvi put sreli, za vašu mamu će verovatno biti dovoljno da nacrtate cvet i date joj do znanja koliko vam znači, a sebi možete posvetiti listu ciljeva ili citat koji vas motiviše...  Srećno!

 

 
N2NmOWFkYm