Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Da li ste čuli za Kviling - umetnosti savijanja papira?

15.11.2017

Da li ste čuli za Kviling - umetnosti savijanja papira?

Oni koji se prvi put sretnu sa delima nastalim u "quilling" tehnici pre svega budu oduševljeni, ali se nađu u čudu šta se sve zapravo može napraviti od malo papira i sa malo mašte. Ipak, znajte da je uz malo papira uloženo mnogo vremena i strpljenja, te su sa razlogom radovi u ovoj tehnici tako neodoljivi.

 

 

Istorija kvilinga

Kao i sve hobi tehnike i papirni filigran, kako još nazivaju kviling, ima bogatu istoriju, a moderno doba mu je dalo mogućnost da ponovo oživi i donelo mu popularnost. Ideja za ovakav vid ukrašavanja rodila se još u doba renesanse među monahinjama koje su koristile ostatke pozlaćenog papira za stvaranje jedinstvenih dekoracija (kako se ne bi bacali jer nisu mogli biti iskorišćeni ni za šta drugo). U 17. i 18. veku postaje popularan kao razonoda pripadnica visokih društvenih slojeva, a kasnije ga vide i kao način za opuštanje nerava. Danas predstavlja zanimaciju i aktivnost za razbibrigu, ali ćete u pojedinim radovima prepoznati i prava umetnička dela.

 

 

Kviling se sastoji u savijanju raznobojnih papirnih traka i njihovom slaganju na podlogu kako bi se formirali oblici – tako jednostavno. Papirne trake širine 5 do 10 mm se uvijaju u spirale, potom savijanjem oblikuju u različite elemente, a lepljenjem i spajanjem osnovnih elemenata nastaju celine koje nas ostavljaju bez teksta. Uglavnom su to apstrahovani leptiri ili cvetni motivi i mogu stajati samostalno uramljeni ili biti ukras na kutijama, čestitkama ili sličnim sitnicama.

Potreban alat

Vaši spretni prsti će u ovom slučaju biti najvažniji alat - maltene da kviling ukrasi mogu nastajati bez ikakvog pomoćnog pribora, dovoljan je samo papir. Međutim, kako je ovo umetnost koja traje već pet vekova, vremenom su se pojavile „alatke“ koje skraćuju proces i učinile ovu zanimaciju dostupnijom i jednostavnijom.

 

 

Kao što smo pomenuli, za sve elemente u ovoj tehnici polazni oblik je spirala od papirne trake, pa vam posebno prilagođena metalna igla može biti veliki pomoćnik. Na našim prostorima ćete možda imati poteškoća da dođete do takvog pribora, ali to ne treba da vas brine jer ju je lako napraviti od velike igle za ušivanje, drvene čačkalice, štapića za ražnjiće ili čak od štapića za uši. Potrebno je da na vrhu ima uzdužni procep od 5-10 mm u koji ćete uvući početak papirne trake što i sami možete napraviti zasecanjem štapića na jednom kraju, a drugim krajem ga zabosti u pampur od plute kako biste njime lakše baratali. Ovo je jedna od mogućnosti, a ako se upustite u razmišljanje shvatićete da ima još mnogo načina.

 

 

Lepak za papir kojim ćete trakice prilepiti vam je takođe potreban, zatim makaze, pinceta, klasičan lenjir, a od koristi će vam biti i lenjiri sa šablonima pomoću kojih ćete praviti elemente jednakih oblika i veličina, kako bi vaš rad izgledao preciznije i urednije. Ukoliko budete želeli svoj rad da učvrstite biće dovoljno da ga po završetku prelakirate akrilnim lakom ili čak premažete bilo kojim belim lepkom koji će po sušenju postati proziran.

Papir za kviling

Što se samog papira tiče, najjednostavnije je savijati standardni štamparski papir u boji, ali je ova tehnika otvorena i za deblje papire i kartone, poput hamera. Ono što može predstavljati problem jeste sečenje papira kako bi se dobile trakice jednakih širina.

 

 

Ako to radite skalpelom i lenjirom potrošićete previše vremena na samo sečenje, te je to jedna od najnepopularnijih opcija. Druga opcija je kupovina već isečenih trakica ili ulaganje u mašinu napravljenu upravo za sečenje materijala za kviling. Ako vas ova tehnika osvoji potrudite se da nađete način da brzo i jednostavno završite ovaj pripremni deo, kako vam to ne bi oduzimalo puno dragocenog vremena i kvarilo volju. Ono što smo nedavno saznali je da može poslužiti i nešto što verovatno imate kod kuće, a ako nemate vi onda vaše mame i bake imaju sigurno – mašina za pravljenje rezanaca od testa. Pokušajte, verujemo da „radi“.

Odakle početi?

Kada krenete u istraživanje naići ćete kako na brze, dekorativne radove, tako i na ozbiljna dela toliko neverovatna da ćete biti na granici da posumnjate da su nastala samo od papira. Ipak, ugledajte se za početak i učite od onih najjednostavnijih. Informacija i tutorijala na ovu temu je mnogo, pa verujemo da ćete lako savladati kviling ako to čvrsto odlučite.

 

 

Najviše će vam značiti da pogledajte na koji način se prave osnovni elementi, to je deo u kom ne možete previše improvizovati, ali za sve ostalo pustite maštu da vas vodi. Takođe, ne morate se držati uobičajenih podloga za lepljenje traka niti uobičajenih formata, eksperimentišite i istražujte. Ovde granice zaista ne postoje!

 

 

 
ZmUyYz