Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

7 saveta za kreativnu upotrebu akrilnih boja u spreju

06.12.2017

7 saveta za kreativnu upotrebu akrilnih boja u spreju

Svi znamo za boje u spreju, ali ih obično smetnemo sa uma i ne iskoristimo baš onda kada su nam potrebne. Oni koji nisu bili u dodiru sa bojama u takvom obliku možda i ne znaju sve njene dobre strane - daje potpuno drugačiji efekat od boja koje su u tečnom stanju a koje kupujete u teglicama i tubama. Ni četkicom, ali ni sunđerom nikada nećete postići tako ravnomerne i glatke slojeve boja kakve možete sa bojama koje su u spreju. Takođe, najfinije prelaze nijansi možete postići upravo njima, a za kombinovanje sa šablonima su prosto najbolje.

 

 

Naravno, sprejevi mogu biti na akrilnoj bazi - akrilne boje u spreju, ali i na bazi rastvarača, a trebalo bi da ih razlikujete i po tipu raspršivača. Najfiniji raspršivači su na bocama koje su pod pritiskom, ali ćete se sresti i sa bojama različite namene u bočicama koje imaju standardni raspršivač čiji trag uglavnom nije tako fin pa ih treba izbegavati kada vam je potreban ujednačen i savršeno ravan sloj boje.

I ako zvuči kao da je kod upotrebe sprejeva sve potpuno jasno, nije retko da se dešavaju nezgode zbog nepravilne upotrebe. Postoji nekoliko pravila koje morate poštovati kada koristite sprejeve uopšte, pa i kada su boje u spreju u pitanju.

 

 

Pravilo koje je svima jasno i koje je uvek istaknuto na ovakvim proizvodima je da ih treba snažno promućkati. Ako je sadržaj boce akrilna boja, čak i ako preskočite ovaj korak posledice neće biti strašne, ali je on neophodan kada koristite lakove ili boje na bazi rastvarača. Osim što možete dobiti loše nanešenu boju, ako ne promućkate bocu sadržaj koji je ostao u boci posle tog korišćenja može biti drugačiji i praviti probleme tokom narednog korišćenja jer će se njegov sastav izmeniti.

Jako bitno je da sprej nanosite sa preporučene udaljenosti. Radi se o tome da će tek sa 30 cm udaljenosti on na površinu padati tako kako je predviđeno – u vidu sitnih kapljica koje će se ravnomerno raspoređivati po materijalu.

 

 

Pravilo da boju nanosite u više tanjih slojeva, a da izbegavate nanošenje debelih važi kod svih boja. Debeli slojevi uvek imaju veće šanse da puknu, ali kod boja u spreju se nanošenjem debelog sloja može javiti još jedan problem. Naime, pošto boja mora biti tečnija kako bi uopšte prošla kroz raspršivač, debeli sloj boje može početi da curi i tako napraviti efekte koji nisu poželjni, osim ako vam baš to nije bila ideja. Dakle, najbolja opcija je nekoliko tankih slojeva koji će tek prekriti površinu, a koje ćete pustiti da se prosuše pre nanošenja svakog narednog.

Da biste izbegli eventualno curenje, ali i da biste maksimalno iskoristili sve dobre strane spreja, dobro bi bilo da površinu na koju nanosite boju postavite u horizontalni položaj. Na ovaj način će boja u vidu magle padati na površinu.

 

 

Šta god da radite nabitnije je da to radite rasterećeno i da uklonite sve činioce koji vas mogu ometati i uticati na vašu posvećenosti, pa i na rezultate. Jedno jednostavno pravilo je da se uvek trudite da zaštitite stvari oko sebe kada radite sa sprejevima jer je činjenica da one najsitnije kapljice odlaze i tamo gde ih ne vidite.

 

 

Kada koristite sprejeve koji nisu na akrilnoj bazi već na bazi rastvarača(nitro) ne zaboravite da koristite masku koja će vas zaštititi od udisanja ne baš tako poželjnih čestica. Nije neophodno, ali jeste poželjno koristiti masku kada radite sa svim vidovima finog spreja, jer čak i ne vidite te najsitnije čestice koje idu ka vama, bez obzira što je raspršivač okrenut na sasvim drugu stranu.

I nemojte zaboraviti sjajnu mogućnost boja i lakova u spreju – kombinovanje sa šablonima i sa samolepljivim trakama. Osim što možete kupiti različite šablone, možete ih i sami rezati od bilo kog papira kada su vam potrebni jednostavniji oblici poput krugova i kvadrata u većim dimenzijama kojima ćete zaštititi delove na kojima ne želite boju.

 

 
MTBlYWM2