Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Kako da iskoristite praznike i pokažete svoju kreativnost

13.12.2017

Kako da iskoristite praznike i pokažete svoju kreativnost

Praznici se bliže, a to su dani kada se trudimo da sve oko nas bude lepo, trudimo se da izgledamo sjajno i da najbližima darujemo savršene poklone. Ako ste vi onaj kreativan član porodice sa ukusom, koga svi zovu kada je potrebno nešto dekorisati ili vas vode u kupovinu jer vi „imate oko“ za dobre stvari, verovatno se od vas očekuje da imate najlepše ukrašenu jelku, najoriginalniju odevnu kombinaciju, ali očekuju i da će od vas dobiti najluđe upakovane poklone. Jesmo li u pravu? Pa, ostanite verni svom kreativnom duhu i iskoristite prilike koje vam se tokom praznika pružaju da uživate u dekorisanju.

Na primer, okitite jelku kako niko do sada nije...

Primetili smo da je moderno, nepisano, pravilo da kada kitite jelku odaberete samo dve boje (zlatnu i crvenu ili plavu i srebrnu). Da li ste i vi pristalica tog načina kićenja i trudite se da vasa jelka izgleda jednostavno ili pak volite da bude sva šarena i vesela? Originalne ukrase koji neće biti viđeni ni na jednom drugom drvcetu možete napraviti sami, i to bez posebnih ulaganja - dovoljno je malo dekorativnog papira, lepka, kanapa, po koja kugla od stiropora ili drveni motiv kao podloga. Naravno, nezaobilazne za tu priliku biće akrilne boje, ali obratite pažnju na još nešto potpuno praznično - olovka za snežni efekat.

Osim što ćete okititi klasičnu jelku, razmislite i o improvizaciji mini varijante jer se tu možete igrati do mile volje i možete ih imati više, u različitim stilovima. Ovakve jelkice su sjajno rešenje ako imate manjak prostora, a ipak želite da unesete malo novogodišnje atmosfere u dom.

Šaranje po prozorima... Samo za klince ili i za nas odrasle?

Znamo da ste kao mali ovaj deo dekorisanja obožavali i da je bio neizostavan, ali isto tako znamo i da ste na iscrtavanje pahuljica po prozoru zaboravili kada ste malo porasli jer vam, možda, izgleda neozbiljno. Nakada smo u ovu svrhu koristili samo šablone i snežni sprej i to je, donekle, bio amaterski posao. Ali otkrićemo vam da po staklu možete šarati i drugačijim sredstvima i da mogu nastati zaista ozbiljna dela, koja ćete u januaru teška srca obrisati.

Osim već poznatih sprejeva, iskoristite flomastere za prozore koji su na bazi vode, sadrže tečnu kredu i suše se jako brzo, a lako ćete ih obrisati kada za to dođe vreme. Takođe, sve popularnije kreda markere možete koristiti u ovu svrhu, ali ne zaboravite ni boje od kojih možete napraviti lepljive ukrase za staklo.

Pokloni upakovani na vaš način

Pokloni će, tradicionalno, pre nego što budu uručeni neko vreme stajati ispod jelke. To znači da će i oni biti deo dekoracije, odnosno, kutije u koje ćete poklone spakovati će dopuniti izgled same jelke. Zato bi bilo dobro da i njima date svoj pečat.

Klasične mašne od ukrasnih traka i ukrasne papire koji sijaju možete zaobići ovog puta. Što se nas tiče, sjajna ideja je da i na poklonima bude prazničnih motiva i još sjajnija ideja je da ih sami napravite. Bez obzira hoćete li ih samo izrezati od papira u boji ili ćete kombinovati različite materijale, važno je da razmišljate o osobi kojoj je poklon namenjen i da ukrase prilagodite njoj. Izrežite dekorativnom bušilicom raznobijne papiriće i nanižite ih na retro uzicu od jute uz ispisan citat koji vam je obeležio ovu godinu... biće jedinstveno.

Postavljanje stola – kreativni poduhvat

Svečani ručak je uvek najemotivniji momenat, pa ćete se složiti da postavljanje stola zaslužuje posebnu pažnju. Osim što ćete nabaviti salvete sa slatkim motivima, potrudite se i oko sitnica kao što su svećnjaci, prstenovi za pribor ili ukrasi na čašama.

I sve će, opet, biti u duhu praznika i doprineti toplini vašeg doma. Savetujemo da birate tople nijanse poput crvene, bordo, braon boje, ali i oker i žute tonove koji će se dobro uklopiti uz dominantnu zelenu boju drvceta. Pahulje svuda po stolu, opalo jesenje lišće ili venćići od zimzelenog drveta? Šta je vaša ideja?

Čestitka ili umetničko delo?

Koliko vas još uvek krajem decembra odlazi u poštu sa punom torbom čestitki? Nema veze, možete čestitke uručiti i lično - iskoristite to kao priliku da se vidite sa prijateljima i da im darujete nešto uobičajeno, a istovremeno posebno jer će biti delo vaših ruku.


Razmislite u čemu ste najbolji. Da li su to akvarel boje kojima ćete naslikati zimski prizor, da li je to kviling tehnika, seckanje papira ili lepljenje šljokica? Prazne čestitke će vam biti od koristi, na njima možete samo crtati, ali ih možete ukrašavati različitim tehnikama. Možda će izrada ovih unikata biti posao koji zahteva dosta vremena, ali ćete ga oko praznika svakako imati. Uživajte!

NmQwM