Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Zašto se misli da je slikanje na svili umetnost za istrajne?

16.12.2017

Zašto se misli da je slikanje na svili umetnost za istrajne?

Da li znate da se svila dobija iz čaura larvi svilene bube kojoj je potrebna tišina ali i izuzetno dobri higijenski uslovi kako bi pravila svilene niti? Da li znate da je tajna gajenja svilene bube čuvana u Kini više od dve hiljade godina i da je iznošenje živih svilaca iz zemlje bio najveći zločin, kažnjavan smrću? A da li znate da istraživanja kažu da kontakt sa svilom povoljno utiče na psihološko stanje i da su žene koje bar jednom mesečno obuku nešto svileno bolje raspoložene, vedrije i privlačnije suprotnom polu?

 

Oni koji se bave slikanjem na svili tvrde da je to jedna od težih slikarskih tehnika. U tu svrhu koristi se tečna boja na vodenoj bazi čije je razlivanje po svili teško kontrolisati. Boja se brzo suši pa su korekcije gotovo nemoguće i greške nepopravljive ako niste odreagovali na vreme. Dakle, svako novo islikavanje svilenih komada je izazov i zahteva ogromno strpljenje i upornost ali ne obazirite se previše na ove činjenice. Ako vam oslikavanje svile zvuči zanimljivo, nemojte odustati i pre nego što ste počeli, jer je možda upravo slikanje na svili tehnika koja paše vašem karakteru.

Šta je potrebno za slikanje na svili?

Svila kao podloga

Pre svega, odaberite svileni komad. Pronaći ćete marame i šalove u različitim dimenzijama i savetujemo vam da za početak birate one manje na kojima ćete se tek upozavati sa samim materijalom, bojama i njihovim osobinama. Svila se razlikuje po načinu tkanja (Šantung svila, Saten svila, Muslin svila, Grež svila, Ponge svila...) i po debljini, odnosno, težini. Najpopularnija za oslikavanje je Ponge svila jer je glatka i po njoj se boja najbolje razliva, a finansijski je najpovoljnija. Može biti u različitim debljinama – Ponge 5 (20-22g) do Ponge 14 (66-68 grama po metru kvadratnom).

 Boje za svilu

Boje za svilu su, kao što smo već pomenuli, na vodenoj bazi, tečne su i kupićete ih u teglicama. Možete ih mešati međusobno stvarajući nove nijanse ili ih razređivati vodom da biste dobili posebno transparentne i nežne tonove. Pri kupovini morate da obratite pažnju na to da li se boja nakon sušenja fiksira peglom (u većini slučajeva je tako) ili u posebnim aparatima sa parom.

 Guta, so i konture za svilu

Guta je sjajno pomoćno sredstvo kod slikanja na svili. Pošto se boja razliva po svili i ne možete je u potpunosti kontrolisati četkom, možete se poslužiti gutom ili konturama kako biste proces držali pod kontrolom. Ako odaberete gutu koja se ispira, njom ćete iscrtati linije i sačekati da se osuše. Potom ćete slikati tečnim bojama, a kada je svila suva i kada ste boju fiksirali prepeglavanjem, gutu ćete jednostavno oprati vodom pa će na mestima gde je bila ostati bele linije. Možete odabrati i konture za svilu u boji kojima ćete takođe iscrtati granice kako vam se boja ne bi razlivala, ali njih nećete na kraju ispirati već će one ostati kao trajne linije.

So za svilu će vam pomoći da dođete do posebnih efekata. Kada preko nanete boje pospete so, grumeni će upijati boju i vodu i na mestu gde su bili nakon sušenja će ostati svetliji krug. Takođe, naići ćete i na sredstvo sa kojim možete napraviti gušću boju za svilu i opet njome dobijati drugačije efekte, ali vam savetujemo da se u takva eksperimentisanja upuštate tek nakon što savladate osnove.

Ram za svilu

Neophodan će vam biti i ram/okvir na koji ćete svilu zategnuti. U pitanju je obično drveni ram sa već postojećim kukicama ili ćete za klasičan drveni ram pričvršćivati svilu pomoću specijalnih kukica i iglica. Važno je da svila bude dobro postavljena kako se boja ne bi razlivala tamo gde ne želite i kako vam se ne bi borala i gužvala pod potezima četke dok radite.

Četke za slikanje na svili

Kada kupujete četke za slikanje na svili potražite one sa mekanom, prirodnom dlakom, koje su inače namenjene za rad u akvarel tehnici. Prilagodite njihovu debljinu svojim potrebama ali gledajte da je četka upojna poput MOP Restaurohouse (odnosno, dovoljno široka da može zadržati veliku količinu boje među vlasima), a svaka od takvih četkica će nakon što je potopite u vodu ili u boju imati tanak vrh te ćete njom moći da postižete linije različitih debljina.

Ne zaboravite da posebno obratite pažnju na negu ovakvih četkica jer su to uglavnom četke koje su na skupljoj strani. Biće večne ako ih perete sapunom i vodom odmah nakon upotrebe, i ako ih ne ostavljate potopljene u posudi sa vodom gde bi se mogao oštetiti lepak koji drži dlačice pa bi one počele da ispadaju.

Tanka i lagana, ali čvrsta i otporna, svila ima niti koje važe za jedne od najjačih prirodnih materijala, a svojom nežnošću i prelamanjem na svetlosti ostavlja snažan utisak i na čulo vida i na čulo dodira. Zato, čak i ako vaši početni radovi ne budu sjajni, pretvorite ih u apstraktne šarene kompozicije i niko im neće naći zamerku.

YzAyM